Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowaliśmy przepis: kolorowa pieczeń, który przypadnie do gustu osobom uwielbiającym mięso mielone. Zielona i czerwona papryka, a także żółty ser nadają niepowtarzalny urok tej potrawie.

Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej, kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka.

Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić je w tym sklepie.

Film


Składniki

700 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
3 ząbki czosnku
8 łyżek bułki tartej
połowa papryki czerwonej
połowa papryki zielonej
200-300 g żółtego sera w kawałku
2 jajka surowe
majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy
pieprz i sól

Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego

Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też żółty ser. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy.

Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenia).

Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą.

Koszt: 25 zł
Przygotowanie: 70 minut

Produkty na pieczeń
Produkty na pieczeń

Przygotowana masa na pieczeń
Przygotowana masa na pieczeń
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego

Bez pieca przy tej potrawie ani rusz, chcesz go kupić lub wymienić? Sprawdź tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *