Pierś z kurczaka w pesto

Czas odetchnąć po wielkanocnych potrawach, dzisiaj w naszej kuchni ląduje coś, co przygotujemy szybko, co możemy zjeść od razu lub zabrać w pojemnikach na przykład do pracy i odgrzać sobie choćby w mikrofali. Pierś z kurczaka w pesto można podawać do sałatek, na rukoli i etc.

Przepis jest propozycją dla osób uwielbiających zielone pesto, czyli sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.

Film


Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić je w tym sklepie.

Składniki na pierś z kurczaka w pesto

2 piersi z kurczaka bez polędwiczek
100 ml zielonego pesto
1 mozarella
1 pomidor
pieprz i sól

Przepis

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza. Bierzemy pierś z kurczaka i kilka razy ja nacinamy od zewnętrznej strony, a następnie pieprzymy i solimy z obu stron. Podobnie robimy z pesto.

Pierś wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pierś pieczemy przez 20 minut w temp. 200 st. Celsjusza.

Po wyjęciu z pieca na pierś kładziemy pokrojony w plastry pomidor i następnie mozzarellę. Całość jeszcze raz zapiekamy przez 5 minut w temp. 200 st. Celsjusza.

Gotowe!

Koszt: 23 zł (2 porcje)
Przygotowanie: 30 minut

Pierś z kurczaka w pesto
Pierś z kurczaka w pesto

 

Pierś z kurczaka w pesto
Pierś z kurczaka w pesto
Składniki na danie z piersi z kurczaka
Składniki na danie z piersi z kurczaka
Pierś z kurczaka w pesto

Bez pieca przy tej potrawie ani rusz, chcesz go kupić lub wymienić? Sprawdź tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *