Błyskawiczna zupa kalafiorowa

W naszych ogrodach, warzywnikach, sklepach zaczynają się pokazywać nowalijki – świeże warzywa. Póki co, na razie pochodzą z upraw szklarniowych, ale z czasem będzie coraz więcej warzyw, które wyrosły pod gołym niebem.

Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego.

Do dzieła!

Polecam wam także inny mój przepis z kalafiora – sałatkę kalafiorową do grilla.
Film



 

Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie.

Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa

średni kalafior
jedna duża marchew
jedna cebula
5-10 dkg masło klarowane
1 l bulionu
pęczek pietruszki i kopru
pieprz i sól

Przepis

Zaczynamy od krojenia w kostkę cebuli i posiekania w plasterki marchewki. Następnie zabieramy się za kalafior – kroimy go w różyczki. Siekamy pietruszkę i koper. Ten ostatni będzie nam potrzebny na koniec.

Rozgrzewamy garnek i dodajemy do niego masło klarowane. Smażymy w nim pokrojoną cebulę i marchewkę. Gdy cebula zacznie łapać brązowy kolor dodajemy do niej kalafior i mieszamy. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę.

Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem.

Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu)

Błyskawiczna zupa kalafiorowa
Błyskawiczna zupa kalafiorowa
Błyskawiczna zupa kalafiorowa
Błyskawiczna zupa kalafiorowa

Czy szukasz blendera? Musisz sprawdzić ich bogatą ofertę w tym sklepie.

1 Komentarz Dodaj swój

  1. Witalizma napisał(a):

    Kolejny przepis na zupę na lato i świeże warzywa zawsze mile widziany. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *