Soczysty rostbef wołowy

Tym razem zabieram się za wołowinę i jej wspaniały fragment – rostbef. Jeśli dostaniecie w sklepie świeży kawałek nie usuwajcie z niego tłuszczu, bowiem w trakcie obróbki to właśnie topiący się wspomniany tłuszcz nadaje bogatego smaku wołowinie.

Zatem zabieramy się do roboty.

Film



 

Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie.

Składniki na soczysty rostbef wołowy

2 średniej wielkości rostbefy (grubość 1,5 – 3 cm)
pieprz i sól
50 g masła

Przepis

Mięsa wołowego nie trzeba rozbijać, bowiem jest bardzo delikatne. Przygotowanie rostbefu zaczynamy wyłącznie od doprawienia go solą i pieprzem. Możemy go posmarować jeszcze oliwą, ale nie jest to konieczne.

Patelnię rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Smażymy na niej rostbef z każdej strony i boku (topiąc tłuszcz) po maksymalnie 2-3 minuty. Nie odchodzimy nawet na chwilę od patelni.

W końcowej fazie smażenia dodajemy masło i ewentualnie rozgnieciony czosnek dla poprawy aromatu. Koniec.

Nasz stek podaliśmy z sałatką ziemniaczaną. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Koszt: 16 zł
Przygotowanie: 15 minut

Rostbef wołowy
Rostbef wołowy
Rostbef wołowy
Rostbef wołowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *