Sałatka meksykańska

Kuchnia meksykańska udanie ok. 2 dekady temu przyjęła się w polskich domach. Mało tego, sądzę że jest tam jej coraz więcej. Stąd postanowiłem zaproponować wam danie na zimno. Trudno mi ocenić jego, a w zasadzie jej pochodzenie, ale myślę, że sałatka meksykańska przypadnie wam do gustu. Jest świetna na każdą imprezę.

Do roboty. Możecie też spróbować naszej sałatki ziemniaczanej.

Film



 

Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić oferty w tym sklepie.

Składniki – sałatka meksykańska

2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
niewielki por
papryka czerwona
kumin, pieprz cayenne, papryka słodka
2 łyżki keczupu i majonezu
tabasco (dowolne)
pieprz i sól

Przepis

Pierś kroimy w kostkę i smażymy ją dodając soli, pieprzu, kuminu, pieprzu cayenne, i papryki słodkiej. Z pieprzem cayenne obchodźcie się ostrożnie, by potem dla waszych gości sałatka była do zjedzenia.

Por kroimy w cienkie krążki. Paprykę natomiast kroimy w kostkę. Do nich dodajemy kukurydzę, fasolę. Następnie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka, która musi być wystudzona.

By stworzyć sos do sałatki łączymy wyłącznie razem majonez z keczupem. Muszą mieć jednolitą konsystencję. Wymieszany sos dodajemy do pozostałych składników i polewamy to tabasco – ja użyłem łagodne z zielonej papryki Jalapeno.

Gotowe! Sałatkę możecie przechowywać do czterech dni w lodówce.

Koszt: 28 zł
Przygotowanie: 40 minut

Gotowa sałatka meksykańska
Gotowa sałatka meksykańska
Gotowa sałatka meksykańska
Gotowa sałatka meksykańska
Gotowa sałatka meksykańska
Gotowa sałatka meksykańska

Czy szukasz grilla elektrycznego? Musisz sprawdzić ich bogatą ofertę w tym sklepie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *