Dip serowo-piwny

Tym razem mam coś dla fanów podjadania pyszny przekąsek w czasie oglądania meczów lub filmów. Dip serowo-piwny jest aromatyczny i idealny do wina lub piwa. Dobrze zblendowany jest idealnym dodatkiem do krakersów, tacos, czy paluszków. Można go podawać razem z selerem naciowym, czy też marchewką.

Sos worchestershire i musztarda dijon w nim zawarte, a także tabasco nadają bardzo ciekawych doznań kulinarnych.

Jak zrobić? Zacznijcie od obejrzenia filmu. Polecamy też naszą sałatkę meksykańską.

Film



 

Składniki – dip serowo-piwny

300 g sera mimolette – poczytaj więcej o tym serze tutaj.
szklanka piwa typu lager (np. Namysłów, Perła)
pieprz cayenne
łyżka musztardy dijon
dwa ząbki czosnku
łyżeczka sosu worchestershire
tabasco (dowolne)
pieprz i sól

Przepis

Ser mimolette tarkujemy, po czym wrzucamy go do blendera. Do urządzenia dodajemy kolejne szklanka piwa, pieprz cayenne, łyżkę musztardy dijon, dwa ząbki wyciśniętego czosnku, łyżeczkę sosu worchestershire, tabasco (dowolne, ale my wybraliśmy zielone – średnio pikantne), pieprz i sól.

Całość blendujemy dwie minuty i gotowe.

Koszt: 17 zł
Przygotowanie: 15 minut

Dip podawany z krakersami
Dip  podawany z krakersami
Dip z krakersami
Dip serowo-piwny podawany z krakersami
Dip podawany z krakersami
Dip podawany z krakersami

1 Komentarz Dodaj swój

  1. Justyna napisał(a):

    niesamowicie oryginalny sos! chętnie wypróbuję! ^^ 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *