Tuńczyk z jabłkiem w kanapce

Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem, ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym.

Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku dodają orzechy pecan a chrupkości seler naciowy.

Działamy! Zacznijcie od obejrzenia krótkiego filmu, który ułatwi wam przygotowanie dania.

Film


 

Składniki – Tuńczyk z jabłkiem w kanapce

150 g tuńczyka w kawałkach lub rozdrobnionego
jedna łodyga selera naciowego
50 g orzechów pecan
pół czerwonej cebuli
pół jabłka
2 łyżki majonezu
pieprz i sól

Przepis

Nic trudnego, seler, jabłko i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekane orzechy i tuńczyka. Całość przyprawiamy i dodajemy majonez 1 lub 2 łyżki. Pamiętajcie by tuńczyka dobrze odsączy z oliwy czy też wody.

To wszystko. Potrawę możecie podawać na śniadanie i także jako sałatkę.

Koszt: 6 zł za jedną kanapkę (wychodzą cztery)
Przygotowanie: 20 minut

Tuńczyk z jabłkiem w kanapce
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce
Tuńczyk z jabłkiem w kanapce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *