Błyskawiczna zupa ogórkowa

Lato tuż tuż, więc trzeba rozprawić się z ogórkami kiszonymi zalegającymi w spiżarni od minionego sezonu. Najlepszym do tego sposobem jest przygotowanie klasycznej, jakże doskonale znanej zupy wielu Polakom, czyli ogórkowej. Moja wersja jest błyskawiczna i wymaga już od nas przygotowanego bulionu.

Niemniej smak i zapach kiszonych ogórków w mojej zupie jest równie wspaniały, jak w przypadku zupy gotowanej klasycznie. Zatem zabieraj się do pracy i wypróbuj mój przepis, nie pożałujesz, ale za nim to zrobisz obejrzyj poniższy krótki film. Będzie ci łatwiej ją przygotować.

Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową.

Film


 Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa

szklanka tartych ogórków kiszonych
trzy średnie marchewki
dwie średnie cebule
cztery ziemniaki
litr bulionu
pęczek kopru
pieprz i sól

Przepis

Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy. W drobną kostkę ponadto kroimy ziemniaki.

Rozgrzewamy nasz garnek, w którym jako pierwsza olej roślinny, masło klarowane bądź olej kokosowy ląduje cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut.

Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy zabielić zupę śmietaną. Do smaku pieprzymy i solimy.

Gotowe.

Koszt: 14 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: 40 minut

Gotowa zupa ogórkowa
Gotowa zupa ogórkowa
Gotowa zupa ogórkowa
Gotowa zupa ogórkowa
Gotowa zupa ogórkowa
Gotowa zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *