Kanapka z zapiekanym boczkiem

Zawsze na przełomie miesiąca staram się przygotować jakąś kanapkę, którą – tak sądzę – chce się pożreć oczami.

Taka ma być właśnie kanapka z zapiekanym boczkiem. Niedroga i łatwa w przygotowaniu propozycja, która zadowoli niejednego smakosza tego kawałka, jakim jest boczek.

Co ważne, przy tym daniu nie potrzebne jest jakieś wyjątkowe pieczywo, może być nawet chleb, który macie akurat u siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem.

Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do zupy. Kanapka z zapiekanym boczkiem to też po prostu propozycja na danie główne. Zatem zastosowań jest wiele.

Bierzemy się do dzieła!

Polecam wam też moje inne propozycje – kanapkę nowojorską, czy kanapkę z tuńczykiem i jabłkiem.

Film



 

Składniki – kanapka z zapiekanym boczkiem

200 g boczku wędzonego w plastrach
pomidor
cztery kawałki chleba
łyżka majonezu
sałata
łyżeczka keczupu
ostra papryka

Przepis – kanapka z zapiekanym boczkiem

Nasz przepis zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia w cienkie plastry boczku wędzonego. Ja zazwyczaj proszę o to panie w pobliskim sklepie. Z takiej właśnie krajalnicy plastry boczku są idealne – wszystkie są niemal takie same.

Do przygotowania potrzebna jest nam aluminiowa tacka na grilla. Chodzi o to, by nasz boczek w trakcie pieczenia nie pływał w tłuszczu. Oczywiście możecie też zrolować w podobny sposób folię aluminiową i na nią położyć nasze wędzone mięso.

Boczek wędzony pieczemy ok. 10 minut. Jeśli wolimy chrupiący boczek włączamy w naszym piekarniku termoobieg.

W czasie kiedy boczek jest w piekarniku my robimy sos do kanapki – łączymy majonez z keczupem.

Kwestia chleba. Wybieram chleb, bowiem smak wędzonego boczku przypomina mi wieś. Dlatego najlepszy moim zdaniem do kanapki jest wypiek żytni, którego nie muszą dodatkowo opiekać. Oczywiście możecie użyć bułki, bądź białego chleba, ale warto je podpiec wcześniej by stały się chrupiące. Pobudzi to nasze smaki.

Na kanapkę kolejno kładziemy: chleb, sałata, boczek, pomidor, sos, sałata i na górę chleb. Całość kroimy po przekątnej, robimy piętro i przekuwamy patykiem. Gotowe i pyszne.

Koszt: 14 zł (za dwie kanapki)
Przygotowanie: 30 minut

Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kanapka z zapiekanym boczkiem
Kanapka z zapiekanym boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *