Sałatka z kalafiorem do grilla

Sezon na grilla w pełni, więc postanowiłem się wpasować do tego trendu i przygotować jeszcze jedną smaczną sałatkę, którą można podać do smażonego mięsa wprost z rusztu. Do tego wspomniana sałatka jest bardzo zdrowa – bez grama konserwantów.

Tym razem przygotowałem sałatkę z kalafiorem, który z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią zapach i smak wyciśniętego czosnku w połączeniu ze świeżym i posiekanym koperkiem.

Kalafior to świetne warzywo, ma mnóstwo zastosowań, a przy tym jego niska cena sprawia, że bez trudności można go włożyć do koszyka z zakupami. W mojej okolicy kosztuje on ok. 5 zł od główki.

Zatem bierzemy się do roboty.

Polecam wam też moje inne propozycje do grilla – sałatkę ziemniaczaną, czy sałatkę z ogórkiem. Z kalafiora natomiast możecie przyrządzić szybką zupę kalafiorową.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także wartości smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli – fitosteroli. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę. O dalszych zaletach kalafiora możecie poczytać jeszcze tutaj.

Koniecznie obejrzyjcie poniższy film z przygotowania



 

Składniki – sałatka z kalafiorem do grilla

średniej wielkości kalafior
pęczek kopru
dwa ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
pieprz i sól

Przepis – sałatka z kalafiorem do grilla

Naszą sałatkę zaczynamy od zagotowania wody w garnku, do których wkładamy nasz kalafior. Nasze główne warzywo w daniu blanszujemy do 10 minut. Kalafior nie może być rozgotowany, ani za surowy – taki al dente.

Gdy gotujemy kalafior zabieramy się za sos. Łączymy jogurt, majonez i wyciśnięte ząbki czosnku. Po wymieszaniu odstawiamy na chwilę nasz sos – niech się trochę przegryzie.

Siekamy koper i wyciągamy z wody kalafior. Nasze warzywo kroimy na mniejsze elementy i wrzucamy do miski. Musimy odczekać, by kalafior nieco wystygł. Następnie dosypujemy koper i wlewamy nasz sos. Całość mieszamy.

Gotowe. Smacznego.

Koszt: 9 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka z kalafiorem do grilla
Sałatka z kalafiorem do grilla
Sałatka z kalafiorem do grilla
Sałatka z kalafiorem do grilla
Sałatka z kalafiorem do grilla
Sałatka z kalafiorem do grilla

Dodaj swój

  1. Triss napisał(a):

    Świetna sałatka, uwielbiam! Kalafior w tej wersji jest pyszny! Zawsze lubiłam to danie gdy jadłam u kogoś ale nie znałam przepisu. A teraz wreszcie go mam!!! 😃😃😃 dziękuję!

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Miło mi to czytać, pilnuj kolejnych propozycji na moim blogu, a nie rozczarujesz się 🙂

  2. Aga napisał(a):

    „Musimy odczekać, by koper nieco wystygł.”???

    1. KuchennyViral napisał(a):

      O faktycznie, chochlik się wkradł, już poprawiłem, dziękuję za słuszną uwagę 🙂

  3. A.Rosa napisał(a):

    Świetna sałatka pyszna i szybka. Ja dodatkowo dodaje SER żółty pokrojony w kosteczkę i ogórka świeżego .w mojej wersji kalafior jest surowy.Palce lizać 😉

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Musze kiedyś wypróbować Twoją propozycje A.Rosa, oczywiście jeśli wolno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *