Krem z serka homogenizowanego z poziomkami

Lato to wspaniały moment na chłodne desery. Najlepsze są takie, które przygotować można w kilkanaście minut. Ja uwielbiam dodawać do nich poziomki, które są moim zdaniem dobrem luksusowym. Goście i bliscy na pewno to docenią. Wspomniane owoce zbieram zawsze samodzielnie, bowiem ich cena w sklepach potrafi sięgać nawet 100 zł za kilogram. Niewiele osób stać na taką rozpustę, mnie też.

Zastanawiacie się dlaczego poziomki są tak drogie? Bardzo powoli je się zbiera, trudniej niż jagody. Do mojego przepisu uzbierałem nieco ponad 200 g, a zajęło mi to ponad godzinę na obfitym łanie poziomek.

Właściwości lecznicze owoców i liści poziomki wykorzystywano w medycynie ludowej. Średniowieczni zielarze odkryli, że owoce poziomki „w gorączce jedzone ochładzają człowieka”, a ich sok zwalcza zgniłą woń z ust. Był to więc uniwersalny lek, którego właściwości zdrowotne wykorzystuje się do dzisiaj. Owoce poziomki są bowiem stosowane m.in. w celu leczenia chorób dziąseł i przyzębia, a liście wykorzystywane np. jako okłady na zranioną skórę. Sprawdź właściwości lecznicze owoców i liści poziomki.

Krem z serka homogenizowanego należy podawać schłodzony – w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Zabieramy się zatem do pracy.

Skoro jesteśmy przy deserze polecam wam też moje inne sezonowe propozycje – zapiekane truskawki pod kruszonką, czy likier rabarbarowy.

Zobacz koniecznie poniższy film z przygotowania


Składniki – Krem z serka homogenizowanego

100 g masła
300 g serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
100 g herbatników
200 gram dowolnych owoców

Przepis – Krem z serka homogenizowanego

Nasz deser zaczynamy od zmielenia herbatników, będą oddzielały krem z serka homogenizowanego w naszym naczyniu.

Serek i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Sprawnie wtedy połączą się podczas miksowania. Dodajemy do nich jeszcze cukier puder i odrobinę – najlepiej łyżeczkę – soku cytrynowego. Jak ktoś lubi cytrynę, może dodawać jej więcej.

Po zmiksowaniu robimy naszą kompozycję. Zaczynamy od nakładania kremu, następnie herbatników i znowu kremu. Na koniec układam całe poziomki, bowiem lubię pokazywać dobro naszych lasów w pełnej okazałości. Możecie jednak owoce zmiksować – kto co woli.

Deser wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Gotowe. Smacznego.

Koszt: 14 zł (porcja dla dwóch osób bez owoców)
Przygotowanie: 15 minut

Krem z serka homogenizowanego z poziomkami
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami
Krem z serka homogenizowanego z poziomkami

Dodaj swój

  1. gin napisał(a):

    Oj tak, poziomki to dobro luksusowe. A są tak pyszne, że oprzeć się im nie można 🙂
    Boski deserek 🙂

  2. czynnikipierwszecom napisał(a):

    ojacie <3 jakie pysznosci u ciebie! <3!!! <3

  3. PysiaGotuje napisał(a):

    Uwielbiam takie desery i pewnością wypróbuję Twój przepis na krem, jednak poziomki zastąpię borówkami 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Powiem Ci, że z borówkami też wyjdzie Tobie pierwszorzędny 😉 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *