Zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki

Czas na sytą potrawę, którą przygotować można z czterech składników. Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na nieco inny obiad.

Wspomniana potrawa zapewne napełni wasze brzuchy i przy tym powinna wam zasmakować.

Zaletą zapiekanki ziemniaczanej jest niewielka liczba składników. Ziemniaki, boczek, ser i cebula to przecież jest niewiele.

Jeśli macie wolne 70 minut to zachęcam do gotowania.

Możecie też sprawdzić inny przepis obiadowy – ostre skrzydełka w chrupiącej panierce. Polecam także pyszny przepis na zapiekankę makaronową.

Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania


Składniki – zapiekanka ziemniaczana

5 średnich ziemniaków
200 g boczku wędzonego
200 g sera mozzarella
jedna cebula
pieprz i sól

Przepis – zapiekanka ziemniaczana

Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także boczek wędzony. Ser mozzarella przecieramy na tarce. Warto go wrzucić przed tym do zamrażarki na 5-10 minut, łatwiej będzie wam trzeć.

Boczek z cebulką smażymy na patelni aż się lekko zarumieni. Pokroojone ziemniaki wrzucamy do szkła żaroodpornego. To samo robimy z z boczkiem i cebulką. Dokładnie wszystko mieszamy.

Całość pieczemy 50 minut w 220 st. C mieszając składniki co 20 minut.

Na ostatnie 10 minut wrzucamy na zapiekankę nasz ser.

Gotowe. U mnie w domu zapiekankę doprawiamy keczupem. Możemy też usmażyć do niej jajko sadzone.

Koszt: 12 zł (porcja dla 3 osób)
Przygotowanie: 70 minut

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *