Racuchy drożdżowe z jagodami

Dzieci za nimi szaleją, a i dorośli nie wykazują oporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100.

Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste i sprężyste. Chcę się je zjeść.

A jagody… mmmmm… w tym cieście to jest coś wspaniałego. Słodycz złamana odrobiną kwasowości runa leśnego. Coś wspaniałego. Zatem zabieramy się do dzieła.

Możecie też sprawdzić inny przepis deserowy – krem z serka waniliowego, albo szybkie i proste bananowe sushi z nutellą.

Będzie ci łatwiej, jak zobaczysz film z przygotowania


Składniki – Racuchy drożdżowe z jagodami

300 g mąki pszennej
1 jajko
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
350 ml mleka
250 ml jagód

Przepis – Racuchy drożdżowe z jagodami

Zaczynamy od tego, że naszą mąkę wsypujemy do dużej miski. W kopczyku robimy nie duże zagłębienie, do którego rozkruszamy drożdże. Na nie natomiast posypujemy cukier, zalewamy mlekiem – ok. 100 ml. Całość zostawiamy na ok. 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Po tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji – jogurtu bądź śmietany.

Ciasto ustawiamy w ciepłym miejscu 50-60 minut, by podwoiło swoją objętości.

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, to z uwagi na bąblowicę szalejącą w naszych lasach. Nie wolno jeść niemytych lub prosto z krzaczka jagód. Możecie więcej o tym przeczytać tutaj.

No to zabieramy się za smażenie. Bierzemy największą stołową łyżkę jaką mamy w domu, nabieramy dużo ciasta i wykładamy na rozgrzany olej. Całość następnie posypujemy z góry jagodami, po czym lekko je wciskamy w ciasto. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony – na złoto z obu stron.

Gotowe. Zalecam racuchy drożdżowe z jagodami posypać cukrem pudrem, albo po prostu możecie zrobić też słodki jogurt z jagód i polać nim nasz deser.

Koszt: 9 zł (5 zł gdy jagody zbierzemy sami) dla 3 osób
Przygotowanie: 80 minut

Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy drożdżowe z jagodami
Racuchy drożdżowe z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *