Likier jagodowy – jagodzianka

Lasy obrodziły w jagody, więc początek sierpnia to jest idealny moment na likier jagodowy, czyli tak zwaną jagodziankę. To chyba jeden ze wspanialszych trunków jaki możemy przygotować samodzielnie we własnej kuchni.

W pobliżu mojej działki na Powiślu (nie to nie jest warszawskie Powiśle) jest piękny łan jagód. Wybrałem się tam. Zbieranie runa leśnego nie traktuję jako obowiązek, ale ogromną przyjemność, więc jagoda po jagodzie trafiała do mojego pudełka. 1 litr spokojnie można uzbierać w godzinę.

Chłopcy przy drodze krajowej nr 55 nieopodal Kwidzyna sprzedawali jagody po 17 zł za litr. Miałem zatem podwójną satysfakcję ze zbiorów, bo nie dość, że miałem własnoręcznie zebrane jagody, to jeszcze zaoszczędziłem kilkanaście złotych.

Niedawno mogliście zobaczyć jak przygotowuje się racuchy drożdżowe z jagodami, a teraz zobaczycie jak właśnie będę robił jagodziankę.

Możecie też sprawdzić inny przepis – likier agrestowy i jakże barwny likier rabarbarowy.

Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania



 

Składniki – Likier jagodowy – jagodzianka

1 l jagód
3 kory cynamonu
laska wanilii
250 g cukru brązowego
0,5 l dobrej gatunkowo wódki

Przepis – Likier jagodowy – jagodzianka

Jagody dokładnie myjemy w sitku i wrzucamy do garnka. Całość zasypujemy cukrem brązowym i pozostawiamy na minimum 30 minut, by puścił sok. Idealnie byłoby gdybyśmy tak zasypane jagody pozostawili na całą noc.

Po wspomnianym czasie do garnka dodajemy laskę wanilii, a także trzy kory cynamonu. Nie dodajemy mielonego cynamonu, bowiem będzie on tworzył zawiesinę i osad w naszym likierze, co będzie nie najlepiej estetyczne. Dodam tylko, że korę cynamonu możemy kupić już za 3-4 zł.

Nasz garnek z jagodami stawiamy na gotowanie, co robimy od 20-30 minut.

Sok odcedzamy od rozgotowanych jagód. Te ostatnie możemy wykorzystać do deserów. Co ważne, nasz sok wlewamy do butelki i zalewamy podobną ilością wódki – w stosunku 1:1. W sumie powinien wyjść nam 1 l likieru.

Naszą „mieszankę” odstawcie na jeden dzień, by likier przegryzł się. Po tym czasie można już go podawać, najlepiej schłodzony.

Koszt: 45 zł (27 zł gdy jagody zbierzemy sami) za 1 l
Przygotowanie: 50 minut

Likier jagodowy - jagodzianka
Likier jagodowy – jagodzianka
Likier jagodowy - jagodzianka
Likier jagodowy – jagodzianka
Likier jagodowy - jagodzianka
Likier jagodowy – jagodzianka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *