Pasztet z cukinii

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii.

Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Jak takie cudu warzywnego nie wykorzystać. Moje danie jest proste w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmie nam tarkowanie m.in. cukinii. To nic jednak przy smaku jaki otrzymamy na sam koniec – po upieczeniu.

Gotowi? Zatem zabieramy się za tę pyszną potrawę.

Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki, albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego.

Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania


Składniki – Pasztet z cukinii

jedna duża cukinia
4 jajka
200 g sera żółtego
2 średnie marchewki
1,5-2 szklanki bułki tartej
dwie średnie cebule
dwa ząbki czosnku
0,5 szklanki oleju
pęczek pietruszki
sól, pieprz, papryka ostra

Przepis – Pasztet z cukinii

Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach tarki sera, cukinii (ja obieramy jeszcze ze skórki) i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje w dużej misce. Dodajemy tam jeszcze bułkę tartą i olej.

Siekamy pęczek pietruszki, który również musi trafić do naszej miski m.in. z cukinią.

Zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ja to robię ręką, najszybciej i najprościej. Nie polecam techniki przelewania ze skorupki do skorupki. Żółtka dodajemy do miski z cukinią i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, sól i paprykę.

Białka natomiast należy ubić na sztywno mikserem, po czym dodać je do miski z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając. Całość musi mieć jednolitą konsystencję.

Nasze „ciasto” przekładamy do dwóch keksówek. Całość pieczemy godzinę w 185 st. Celsjusza. Jeśli chcemy, by się mocniej zarumieniło pieczemy pasztet z cukini nawet 80 minut.

Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż pasztet ostygnie. Wtedy można go jeść. Sprawdza się jako danie do pracy.

Koszt: 14 zł na dwie średni keksówki
Przygotowanie: 90 minut

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii

Dodaj swój

  1. KuchennyViral napisał(a):

    Macie jakieś pytania do przepisu? Chętnie odpowiem na wszytki 🙂

  2. kuchniabellissima napisał(a):

    O!!! U Ciebie też cukinia i też zapowiada się smacznie! Z pewnością wykorzystam przepis ponieważ mam dużo zapasów 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *