Pierś z kurczaka w sezamie

Wakacje kończą się nieubłaganie, więc rodzice krążą po sklepach w poszukiwaniu wyprawki. Gdzie tu zatem jeszcze czas na gotowanie obiadu? Dla zabieganych rodziców polecam zatem pyszną pierś z kurczaka w sezamie. Pokaże jak ją szybko przygotować.

To danie o azjatyckiej nucie, którą zawdzięczamy sezamowi, z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Zasmakuje też ich rodzicom.

Do przygotowania tego dania warto mieć wok. Zużyjemy wtedy mniej oleju podczas smażenia naszej piersi. Możecie też użyć zwykłej patelni, ale pamiętajcie, że nasza pierś musi być w czasie smażenia przynajmniej w połowie zanurzona w oleju.

Zabieramy się do dzieła.

Polecam wam do piersi z kurczaka w sezamie podać mój niedawny przepis – sałatkę z ogórków. Zachęcam także do przygotowania kurczaka w curry.

Zobacz mój film z przygotowania potrawy



 

Składniki – Pierś z kurczaka w sezamie

podwójna pierś z kurczaka
150 g sezamu
150 g mąki
pieprz, sól, papryka mielona ostra i słodka
kurkuma
1 jajko

Przepis – Pierś z kurczaka w sezamie

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Całość wkładamy do pojemnika z pokrywką. Na pierś wsypujemy mąkę i przyprawy według uznania – do naszego przepisu po łyżeczce z każdego rodzaju.

Pojemnik dokładnie zamykamy i potrząsamy aż nasza pierś dokładnie się obtoczy mąką.

Następnie każdy kawałek piersi moczymy w roztrzepanym jajku, a potem w sezamie. Całość jest gotowa do smażenia.

Rozgrzewamy olej na patelni. Tak jak napisałem na wstępie, ma patelni pierś powinna być zanurzona w oleju przynajmniej w połowie. Wtedy z każdej strony smażymy nasze kawałki po 5 minut.

To wszystko. Smacznego.

Koszt: 22 zł
Przygotowanie: 30 minut

Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie
Pierś z kurczaka w sezamie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *