Zupa piwna z twarogiem

Tym razem mam coś dla tych, którzy nie tylko lubią pić piwo, ale także przyrządzać z niego potrawy i to niekoniecznie wytrawne. Zupa piwna jest taką właśnie propozycją.

Piwo to nie tylko trunek, po który sięgamy na imprezach, czy też by się nieco ochłodzić po trudach dnia. To również świetna baza do przeróżnych potraw. Spróbuję wam to pokazać na przykładzie zupy piwnej. Całość powstaje bardzo szybko.

Zupa robi wrażenie. Dlaczego? Ma wspaniały słodki smak przełamany goryczą piwa. Stąd też zupa piwna nie jest stawiana w tym samym rzędzie co zupy wytrawne. Zdecydowanie jej miejsce znajduje się przy zupach owocowych.

Ponadto cynamon i goździki dodają wspaniałej głębi smaku. Twaróg, który podajemy razem z zupą sprawia, że zbliżamy się smakiem do pierogów leniwych. Brzmi ciekawie, prawda?

Zabieramy się zatem do pracy.

Polecam wam też dip serowo-piwny – idealne rozwiązanie do imprez i oglądania wydarzeń sportowych.

Zobacz mój film z przygotowania zupy



 

Składniki – Zupa piwna z twarogiem

1 l jasnego piwa
5 goździków
jedna kora cynamonu
2 jajka
100 ml śmietany 18%
100 g cukru brązowego
200 g twarogu do podania

Przepis – Zupa piwna z twarogiem

Piwo przelewamy do garnka i dodajemy do niego goździki i korę cynamonu. Całość należy zagotować. Uważajcie, bo gazowane piwo łatwo może wykipieć z garnka.

Gdy piwo się rozgrzewa zabieramy się za przygotowanie śmietany do zabielania. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtka dodajemy do miseczki, do której dodajemy jeszcze śmietanę i cukier. Całość należy dokładnie zmiksować.

Gdy piwo się zagotuje lekko hartujemy wymieszane żółtka, śmietanę i cukier, dodając do nich rozgrzane piwo. Całość następnie powoli i mieszając piwo wlewamy do garnka. Nie musimy już dłużej gotować naszej zupy, ale jak chcemy ją zredukować należy dalej gotować zupę jednocześnie mieszając.

Gotowe. Zupę podawać należy z twarogiem.

Dodatkowo białka można ubić na sztywno z cukrem i puścić je z łyżki na gotującą się zupę. Tak przygotowane chmurki mogą zastąpić twaróg.

Koszt: 16 zł porcja dla czterech osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa piwna z twarogiem
Zupa piwna z twarogiem
Zupa piwna z twarogiem
Zupa piwna z twarogiem
Zupa piwna z twarogiem
Zupa piwna z twarogiem

Dodaj swój

  1. Ania napisał(a):

    Nigdy nie miałam okazji jeść takiej zupy, ale bardzo chętnie bym skosztowała chociaż za piwem nie przepadam 🙂 Bardzo mnie ciekawi jej smak 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Jeśli jadłaś kiedykolwiek pierogi leniwe, to smak tej zupy właśnie znajduje się w tych okolicach. Kosztuj 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *