Biała kiełbasa w piwie

Czas na potrawę, którą przygotujemy szybko, bez zbędnego krojenia i przy tym jest pyszna. Zobaczcie jak powstaje biała kiełbasa w piwie.

Potrawa to idealna propozycja do obiadu lub kolacji. Świetnie sprawdzi się też podczas imprezy, czy też przyjęcia. Jej zalet jest mnóstwo, nie pomijając przy tym nietuzinkowego smaku piwa przełamanego miodem.

Umyślnie pomijam proces przygotowywania białej kiełbasy, i tak większość osób sięga po gotowe produkty. Gdyby ktoś jednak chciał samodzielnie ją wykonać, polecam wam ten wpis.

Sposób przygotowania jest naprawdę prosty, nie wymaga od nas zaawansowanych umiejętności w kuchni. Zabieramy się zatem do pracy.

Polecam wam też inny przepis na bazie piwa – zupa piwna z twarogiem. Możesz też zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną.

Zobacz mój film z przygotowania potrawy



 

Składniki – Biała kiełbasa w piwie

4 białe kiełbasy surowe
szklanka piwa
dwie duże cebule
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
łyżka masła
pieprz i sól

Przepis – Biała kiełbasa w piwie

Zaczynamy od obrania cebuli i krojenia jej w połówki, czy też piórka. Cebulę smażymy na maśle do czasu lekkiego zarumienienia. Zazwyczaj zajmuje to około 4-5 minut.

Po usmażeniu cebulę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na cebulę kładziemy białą kiełbasę.

Zabieramy się za sos. Piwo łączymy z musztardą i miodem. Postarajmy się je dobrze wymieszać. Jednak słodki miód, który mamy lekko skrystalizowany i tak się rozpuści pod wpływem temperatury, więc nie musimy się aż tak bardzo o konsystencję sosu martwić.

Sos dodajemy do kiełbasy, nie musi ona być zatopiona. Wystarczy, że jest w połowie zanurzona w sosie, a nawet nieco mniej.

Całość pieczemy pod przykryciem 40 minut na 200 st. C

Gotowe!

Koszt: 15 zł porcja dla dwóch osób
Przygotowanie: 60 minut

Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie

1 Komentarz Dodaj swój

  1. KuchennyViral napisał(a):

    Macie jakieś inne pomysły na podanie białej kiełbasy? Jestem bardzo ciekawy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *