Śledź z granatem w sosie koperkowo-ziołowym

To może być ciekawa uczta dla naszego podniebienia – zobaczcie jak powstaje sałatka śledź z granatem.

To oznacza ostatnie dni karnawału od tłustego czwartku kończące się zawsze we wtorek, zwany w Polsce „śledzikiem” (w Wielkopolsce jest to tzw. „podkoziołek”). Stąd postanowiłem zaproponować wam na ten czas nietypową potrawę – śledzia – ryby z północnych mórz wokół Europy z greckim granatem. Na początek zapraszam na film.

Gdybyście chcieli posmakować moich innych dań rybnych polecam wam tapas z anchois i śledzie po kaszubsku. Możecie też wypróbować mój przepis na rybę grecką.


Składniki na śledź z granatem

  1. 300 g filetów śledziowych (matiasów)
  2. trzy rodzaje sałat
  3. granat (1 szt.)
  4. czerwona cebula lub szalotka
  5. seler naciowy
  6. 100 ml oleju
  7. 2 łyżki octu
  8. ząbek czosnku
  9. zioła prowansalskie
  10. pęczek kopru
  11. pieprz i sól

Sposób przygotowania

Trzy godziny przed przystąpieniem do potrawy śledzie wkładamy do czystej wody. Wymieniamy ją co ok. godzinę.

Przechodzimy od przygotowania sosu. Do szklanego naczynia wlewamy olej i ocet. Siekamy koper i dodajemy go szklanego naczynia. Do tego dodajemy jeszcze zioła prowansalskie. Całośc mieszamy i odstawiamy na do lodówki najmniej na ok. 30 minut.

Zaczynamy od poszatkowania sałaty i selera naciowego. Cebule kroimy w piórka. Bierzemy się wreszcie za śledzie. Matiasy kroimy na centymetrowe kawałki. Następnie wydłubujemy owoc z granatu.

Na dno naczynia kładziemy kolejno warstwę  sałat, śledzi, selera i cebuli. Całość posypujemy granatem. Całość polewamy połową naszego sosu koperkowo-ziołowego. Podobnie układamy kolejną warstwę.

Śledź w granacie z sosem koperkowo-ziołowym to wydatek ok. 30 zł. Największy koszt stanowi granat 5-10 zł. Cena zależy od pory roku.  Czas przygotowania ok. 90 minut bez moczenia śledzi.

śledź solony - matias
śledź solony – matias
Granat – owoc
Śledź w granacie
Śledź z granatem
Śledź w granacie
Śledź z granatem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *