Jabłka pod pierzynką z croissantów

Tak teraz propozycja pn. jabłka pod pierzynką. To prosty przepis. Zdobyte umiejętności w kuchni nie muszą być rodem z restauracji, która została zagrodzona trzema gwiazdkami Michelin.

To prosty przepis na deser. Szczególnie polecam go przećwiczyć panom. Wasze partnerki, żony, kandydatki na narzeczone będą pod wrażeniem. Wygląd potrawy robi wrażenie. Wydaje się, że mamy do czynienia ze skomplikowanym deserem. Zatem zbierajcie składniki i do dzieła.


Przepis na jabłka pod pierzynką z croissantów

2 croissant’y
4 duże jabłka
100 gr cukru białego
50 gr cukru brązowego/trzcinowego
50 gr bułki tartej
50 gr masła klarowanego
150 ml śmietany 30 proc.
1 jajko
łyżeczka cynamonu
ewentualnie powidła

Przepis na jabłka pod pierzynką z croissantów

Zaczynamy od krojenia jabłka w kostki. Następnie rozgrzewamy patelnię i dodajemy na nią masło klarowane i wspomniane jabłka. Smażymy je 10 minut. W międzyczasie kroimy drobno croissanta. Wyciągamy cztery kokilki i wkładamy do nich usmażone jabłka. Posypujemy na nie bułkę tartą.

W kokilki wkładamy pokrojone croissanty. Następnie jajko łączymy ze śmietaną 30 proc. i polewamy na croissanty. Te z kolei muszą wchłonąć nieco mieszankę.

Kokilki z jabłkami i croissantami wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po tym czasie wyciągamy kokilki i posypujemy je  cukrem brązowym/trzcinowym. Znowu zapiekamy kokilki 5 minut. Bon Appetit.

Deser można podawać na ciepło z powidłami, my na filmie wykorzystaliśmy dżem z jarzyn 😉

Koszt: 18 zł
Czas przygotowania: 45 minut

Jabłka pod pierzynką z croissantów
Jabłka pod pierzynką z croissantów
Jabłka pod pierzynką z croissantów
Jabłka pod pierzynką z croissantów
Jabłka pod pierzynką z croissantów
Jabłka pod pierzynką z croissantów

Jeden komentarz Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *