Sos teriyaki

Tutaj dowiecie się jak przygotować szybko i sprawnie sos teriyaki , który może być idealnym dodatkiem  do wielu dań z drobiu, czy wieprzowiny. Sos można oczywiście zakupić gotowy w wielu sklepach, jednak nigdy nie będzie smakował tak, jak ten zrobiony własnoręcznie. Teriyaki możecie też poczytać tutaj.

Składniki na sos

1/2 szklanki sosu sojowego,
1 szklankę wody,
½ łyżeczki zmielonego imbiru,
¼ łyżeczki czosnku w proszku,
5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
2 łyżeczki melasy.

Przepis na sos teriyaki

Nic prostszego łączymy wszystkie składniki i odstawiamy sos na 30 minut do lodówki, by się przegryzł. To wszystko.

Koszt: 12 zł (250 ml)
Przygotowanie: 5 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *