Pikantny strogonow wołowy

Wreszcie coś dla wielbicieli wołowiny. To wspaniała potrawa jednogarnkowa. Strogonow wołowy to połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej. Niesprawdzona historia mówi, że pierwsze „strogonowy” powstały w czasie rosyjskiej okupacji Paryża w latach 1816-1818.

Dość historii. Nie obawiajcie się przygotowywania tej potrawy. To jest naprawdę proste.


Składniki na strogonow wołowy

400 g wołowiny zrazowej
1 papryka
2 średnie cebule
150 g pieczarek
masło klarowane
10 g mąki
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
papryka słodka, chilli i ostra
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz i sól

Przepis na strogonow wołowy

Kroimy w kostkę cebulę, a pieczarki w niewielkie listki. Następnie zabieramy się za paprykę, którą kroimy na 2-centymetrowe paski. Wołowinę kroimy na kąski i wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Dodajemy do wołowiny kolejne składniki – cebulę, pieczarki i paprykę. Następnie dusimy całość ponad 60 minut, dodając w międzyczasie przyprawy, a także przecier pomidorowy. W trakcie gotowania dodajemy też ok. 500 ml wody.

Na samym końcu dodajemy mąkę, by zagęścić nieco potrawę. Ostatni krok można pominąć jeśli ktoś nie lubi mąki. Strogonow możemy bielić śmietaną, a dla głębi smaku można też dodać kostkę wołową. Ja pomijam te dwie pozycję w swoim przepisie.

Smacznego 🙂 O samym strogonowie może poczytać jeszcze tutaj.

Koszt: 27 zł (porcja dla trzech osób)
Czas przygotowania: 90 minut

Strogonow wołowy
Strogonow wołowy
Wołowina zrazowa na strogonow wołowy
Wołowina zrazowa na strogonow wołowy
Gotowanie w jednym garnku
Gotowanie w jednym garnku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *