Pieczeń rzymska z jajkiem

Tą potrawą zaczynamy cykl potraw – propozycji – w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Pieczeń rzymska jest prosta w przygotowaniu i niedroga, może ona posłużyć nie tylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka.


Składniki na pieczeń rzymską

1 kg mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
3 ząbki czosnku
8 łyżek bułki tartej
4-5 jajek gotowanych
2 jajka surowe
majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy
pieprz i sól

Przepis – pieczeń rzymska

Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. Następnie wbijamy dwa jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy.

Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie). Układamy pierwszą warstwę, w której dodatkowo wykonujemy rynienkę. Do wspomnianej rynienki wkładamy jajka i przykrywamy je kolejną warstwą masy mięsnej.

Całość pieczemy 50 minut. Po upieczeniu ściągamy masę tłuszczu. Podawać z chrzanem bądź musztardą. Dobrym dodatkiem jest też samodzielnie wyhodowana rzeżucha.

Koszt: 19 zł
Przygotowanie: maksymalnie 70 minut

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *