Suflet z jajka w 20 minut

Jeśli śniadanie jest inspirujące, jest szansa, że cały dzień będzie udany. Stąd tym razem proponuję wam nietypowo podane jajko nad ranem – suflet z jajka. To nieco bardziej ambitniejsze danie niż jajko na miękko, czy jajko sadzone. Nie oznacza to jednak, że nikt nie poradzi sobie z tą propozycją.


Składniki na suflet z jajka w 20 minut

4 jajka
szczypiorek
pieprz i sól
masło do wysmarowania kokilek

Przepis na suflet z jajka w 20 minut

Sprawa jest banalna. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie całość białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej następnie szczypior, pieprz i sól. Można też dodać podsmażonego boczku w kostkach, ale trzeba zadbać o to, by boczek nie ociekał tłuszczem.

Kokilki smarujemy masłem a następnie wykładamy pierwszą część piany. Robimy w niej niewielkie wgłębienie i dodajemy tam żółtka. Całość przykrywamy pianą i formujemy.

Całość pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 13-14 minut. Jeśli zrobimy to dłużej zetnie nam się żółtko, stąd warto pilnować tego czasu.

Uwaga! Suflet należy spożyć bezpośrednio po wyjęciu z pieca – wychłodzenie spowoduje również bardzo szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.

Koszt: 3,50 zł porcja
Przygotowanie: maksymalnie 25 minut

Suflet z jajka
Suflet z jajka
Suflet z jajka
Suflet z jajka
Suflet z jajka
Suflet z jajka

Chcesz wiedzieć coś więcej na temat sufletów? Sprawdź tutaj.

Jeden komentarz Dodaj swój

  1. Ola napisał(a):

    Brzmi bardzo ciekawie, wypróbuje z chęcią ale boczek zastąpie cukinią i papryka 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *