Chili dog na ostro

Czy myśleliście kiedyś o szybkiej przekąsce, którą można przygotować w zaledwie 25 minut? Taki jest właśnie chili dog. Danie w ostrym wydaniu nie jednej osobie przypadnie do gustu. Wykorzystujemy w nim nie tylko doskonale znaną frankfurterkę, ale także wołowinę. Połączenie tych dwóch rodzajów mięs sprawi, że tym daniem nasycicie się w mgnieniu oka i będzie wam przy tym… bardzo smakowało.

Szykujcie podniebienia 🙂

Film


Składniki do chili dog na ostro

30 dkg wołowiny zrazowej
3 bułki
3-4 frankfurterki (rozmiar dobrany do bułki)
sos worcestershire
1 cebula
2 ząbki czosnku
kmin rzymski
oregano
papryka chilli
150 ml passaty pomidorowej
masło klarowane
pieprz i sól

Przepis na chili dog na ostro

Naszą przekąskę zaczynamy od zagotowania wody i wrzucania do niej na ok. 5 minut frankfurterek. Dbajmy o to, by kiełbaski nie pękły.

Zabieramy się teraz za wołowinę. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zaczną się rumienić dorzucamy zmieloną wołowinę. Gdy zacznie się ona ścinać dodajemy do niej przyprawy: chilli, kmin rzymski, oregano, pieprz i sól. Całość podlewamy sosem worcestershire. Po chwili dodajemy passatę pomidorową i jeszcze gotujemy do 5 minut dla uzyskania gęstej konsystencji.

Frankfurterki wkładamy w lekko przekrojoną bułkę, gdzie wykładamy nasz sos z wołowiny. Gotowe! Smacznego.

Koszt: 26 zł (trzy porcje)
Przygotowanie: 25 minut

Gotowy chili dog na ostro
Gotowy chili dog na ostro
Produkty na chili doga
Produkty na chili doga
Przesmażana wołowina w przyprawach
Przesmażana wołowina w przyprawach

Na koniec polecam wam link, gdzie sprawdzicie rodzaje hot dogów na świecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *