Kurczak teriyaki

Czas na potrawę dla tych, którzy lubią łączyć smaki słone ze słodkimi. Kurczak teriyaki spokojnie tym kulinarnym wyzwaniom powinien sprostać.

Podkreślmy, że oryginalny sos teriyaki zawiera melasę i sos sojowy, które nadają ciemną glazurowaną powłokę na przygotowywanych daniach. Tak tez jest w naszym przypadku.

Szykujcie podniebienia 🙂

Film z przepisem


Składniki na kurczak teriyaki

1 pierś z kurczaka
10 g sezamu
100 ml sosu teriyaki – tutaj przepis na sos teriyaki, możecie też kupić gotowy sos tutaj.
100 g mąki
10 g cukru brązowego
15 g masła klarowanego
pieprz i sól

Przepis na kurczak teriyaki

Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy je z patelni

Na rozgrzaną patelnię wlewamy przygotowany przez nas sos teriyaki. Z pewnością zacznie od razu bulgotać, więc zmniejszymy ciepło na patelni. Do sosu dodajemy sezam i cukier brązowy, by poprawić nadać jeszcze większego słodkiego aromatu. Po chwili dodajemy nasze kurczaki. Obtaczamy je w sosie.

Gotowe!

Naszego kurczaka możecie podawać na trzy sposoby:

  1. z ryżem;
  2. z groszkiem cukrowym;
  3. ze szparagami.

Koszt: 18 zł (porcje dla dwóch osób)
Przygotowanie: 30 minut

Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki

Szukasz dobrej patelni do smażenia – sprawdź propozycje tutaj.

Jeden komentarz Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *