Nowojorska kanapka a’la reuben

Tym razem na mojego vloga sprowadzam smak zza oceanu, a konkretnie z Nowego Jorku. Mnóstwo osób zajada się tam kanapką reuben – jej głównym elementem jest pastrami, czyli wykwintna wędlina z karczku wołowego.

Oczywiście nie musicie sięgać po oryginalną wersję, ale ważne by była to wołowa wędlina, która w lepszych sklepach dostępna jest już za 35 zł/kg.

Danie nie zakłada użycia korniszonów i kapusty kiszonej do kanapki, jak jest to w oryginalnym przepisie. Wykorzystamy nasze rodzime ogórki kiszone. Zapewnią one naprawdę wspaniałe wrażenie kulinarne.

Szykujcie podniebienia 🙂

Możecie też sprawdzić inną moją kanapkę – podwójnego sznycelburgera. Również pychota! Wypróbujcie też kubańską kanapkę z boczkiem.

Film


 

Składniki – nowojorska kanapka a’la reuben

400 g wędliny wołowej (pastrami)
pół szklanki ogórków kiszonych (pokrojone w kostkę)
250 g sera tartego edamskiego
250 g sera śmietankowego
sos worcestershire
100 ml śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżka keczupu
chilli, pieprz i sól
bułki

Przepis – nowojorska kanapka a’la reuben

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę naszą wędlinę wołową. Wrzucamy ją do półmiska i kolejno dodajemy ser śmietankowy, śmietanę, majonez, musztardę, keczup. Dodajemy przyprawy i sos worcestershire. Na koniec wrzucamy tarty ser. Całość dobrze mieszamy i wrzucamy do naczynia – u mnie są to kokilki.

Kokilki, bądź całe szkło pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Gotowe!

Powstały farsz możemy włożyć w bułkę lub podawać z krakersami. Możemy go też przechowywać do czterech dni w lodówce.

Koszt: 35 zł (porcja dla 4 osób)
Przygotowanie: 40 minut

Produkty na kanapkę
Produkty na kanapkę
Gotowa kanapka
Gotowa kanapka
Gotowa kanapka
Gotowa kanapka

Jeden komentarz Dodaj swój

  1. Trufelek pisze:

    Ale to musi być pyszne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *