Frytki z pasternaku

W mojej spiżarni w zeszłym roku zapodział się pasternak, na szczęście go teraz znalazłem i wpadłem na pomysł zrobienia pysznej przekąski na kolację. Z tego warzywa, które wygląda poniekąd jak pietruszka, choć jest dużo większy i różni się od pietruszki liśćmi, można przygotować wiele potraw.

Dodam tylko, że pasternak przez lata był traktowany niechlubnie jako pasza dla zwierząt. Dzisiaj jest droższy od pietruszki i wraca do łask na polskich stołach. Mam nadzieję, że ten przepis do tego jeszcze bardziej się przyczyni, bo to wspaniałe warzywo.

Postanowiłem zrobić pyszne frytki z pasternaku, bo z nutką słodyczy. Do przepisu musicie mieć piekarnik z termoobiegiem. Polecam tez wam moją błyskawiczną zupę ogórkową.

Więcej na temat różnic pietruszki i pasternaku możesz poczytać tutaj.

Film



 

Składniki – frytki z pasternaku

1 kg pasternaku
oliwa lub olej
pieprz i sól

Przepis

Pasternak myjemy i obieramy skrobaczką. Następnie kroimy pasternak na walce, a walce na plastry. Z tych ostatnich robimy pojedyncze frytki. Całość dzielimy na dwie porcje i pierwszą wrzucamy na dużą blachę. Podobnie robimy z drugą.

Całość solimy i pieprzymy, możemy też dodać oliwy bądź oleju. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem przy temperaturze 210 stopni Celsjusza i gotowe.

Polecam podawać z sosem czosnkowym.

Koszt: 4,20 zł całość
Przygotowanie: 35 minut

Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym
Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym
Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym
Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym
Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym
Frytki z pasternaku proponuję podawać z sosem czosnkowym

Jeden komentarz Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *