Błyskawiczna zupa pomidorowa

Na moim blogu przyszedł czas na królową polskich zup – pomidorówkę. To jest tak powszednia, zupa że zastanawiałem się czy warto ją opisywać. Zdecydowałem się na to, ale robię to w wersji błyskawicznej.

Warunkiem udanej zupy jest jak zawsze dobry bulion, bowiem on jest podstawą polskich tradycyjnych zup. Ja użyłem pomidorów krojonych z puszki, bowiem dobra zupa pomidorowa powinna mieć w sobie fragmenty pomidora.

Zatem zabieram się do dzieła. Zachęcam najpierw do obejrzenia filmu, na którym krok po kroku przygotowuję potrawę.

Możesz też sprawdzić przepis na zupę ogórkową lub zupę kalafiorową.

Film



 

Składniki – zupa pomidorowa

puszka pomidorów krojonych
3 łyżki przecieru pomidorowy
1 litr bulionu
3 średnie marchewki
średnia cebula
pęczek pietruszki
olej
pieprz i sól

Przepis

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Gdy cebula zbrązowieje wrzucamy na nią pokrojoną w plasterki marchewkę. Gdy marchewka zacznie się dobrze smażyć dorzucamy pokrojone pomidory, a na nie wlewamy bulion.

Całość gotujemy 30 minut. Już na koniec do zupy dodajemy przecier pomidorowy i zupę bielimy śmietaną hartując ją wcześniej.

Koszt: 14 zł (dla czterech osób)
Przygotowanie: 40 minut

Zupa pomidorowa - najlepiej podawać ją z makaronem
Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem
Zupa pomidorowa - najlepiej podawać ją z makaronem
Zupa pomidorowa – najlepiej podawać ją z makaronem

Chcecie poczytać o historii i genezie zup? Polecam wam ten wpis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *