Podwójny sznycelburger

Po potrawach lekkich na nasz żołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka.

Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty.

Dosyć jednak rozmów i bierzemy się do pracy. Zanim przystąpicie do przepisu obejrzyjcie film, który ułatwi wam pracę.

Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben.

Film



 

Składniki – podwójny sznycelburger

2 sznycle z indyka
ciabatta
2 plastry sera żółtego
kilka liści sałaty
kiszony ogórek
pomidor
kumin, papryka ostra, oregano
oliwa lub olej
sos worcestershire
keczup
majonez
musztarda dijon
pieprz i sól

Przepis

Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy na godzinę do lodówki.

Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie jej tylko.

Zabieramy się za mięso. Smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony dwa razy. Na koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można umyć, bo nie będzie już nam potrzebna.

Na przygotowaną bułkę kładziemy sałatę, a następnie nasze mięso. Potem rozkładamy pocięte w plastry pomidor i ogórki. Pora teraz na sos, który powstaje z wymieszania majonezu keczupu i musztardy dijon.

Na wierzch możemy położyć sałatę. To jest jednak moim zdaniem niekoniecznie. Na koniec kładziemy jeszcze oczywiście górną część naszej ciabatty, którą przebijamy patyczkami, bo inaczej sznycel burger się rozpadnie.

Koszt: 18 zł
Przygotowanie: 30 minut (nie wliczam czasu marynowania)

Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger
Gotowy podwójny sznycelburger

Polecam wam też  mój inny przepis – sznycla na chrupiąco.

Dodaj swój

  1. Jaglusia napisał(a):

    Wygląda niesamowicie. 🙂
    https://jaglusia.com/

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Dzięki bardzo, postaram się o kolejne ciekawe przepisy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *