Sorbet z kiwi

Przed nami lato i pierwszy z serii chłodzących i zarazem zdrowych deserów – sorbet z kiwi. Zaczynam od tego sorbetu, bowiem kiwi praktycznie dostępne jest cały rok, a przygotowanie sorbetu to pestka. Możesz też spróbować przygotować moje sushi bananowe.

Do przygotowania sorbetu niezbędny jest blender. ja używam kielichowy, bowiem świetnie rozdrabnia owoce.

Zatem bierzemy się do dzieła. Przed rozpoczęciem warto obejrzeć film, by było łatwiej wam przygotować potrawę.

Film


Składniki – sorbet z kiwi

5 owoców kiwi
jedna cytryna
mięta
trochę cukru, ale można zrezygnować

Przepis

Obieramy kiwi i kroimy w kostkę. Im mniejsza tym szybciej zamieni się w naszym blenderze w masę sorbetową. Do naszego składu lodów dodajemy sok z jednej cytryny i kilka listków mięty.

Całość blendujemy na jednolitą masę. Możemy w trakcie przygotowywania dodać także cukier, słodzik, czy inną substancję słodzącą według upodobań.

Sorbet należy zostawić na noc w zamrażarce.

Koszt: 9 zł (sześć gałek)
Przygotowanie: 15 minut (nie licząc mrożenia)

Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi
Sorbet z kiwi

Zobacz także jak przygotowaliśmy tuńczyka z jabłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *