Kurczak w curry

Wreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu.

Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko kokosowe. Bez nich nie będzie przecież smaków Azji. Zatem zabieramy się do dzieła. Na początek obejrzyjcie mój film, by sprawniej przygotować przepis.

Pamiętajcie, że do przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek.

Możecie też spróbować kurczaka teriyaki.

Film


 

Składniki – kurczak w curry

podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy)
300 g pieczarek
papryka czerwona lub zielona
450 g mleka kokosowego
cebula
kurkuma
pieprz i sól
olej do smażenia

Przepis

Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy w pieczarki w plastry, paprykę w ok. 2 cm paski, a cebulę w kostkę.

Do przygotowania potrzebujemy garnek najlepiej ceramiczny, ale możemy też użyć garnka ze stali nierdzewnej. Na rozgrzany olej w garnku wrzucamy pokrojoną pierś i przyprawiamy ją solą i pieprzem, a także kurkumą. Następnie, gdy pierś zacznie się ścinać, dorzucamy cebulę, paprykę i pieczarki.

Całość powinna zacząć wrzeć. Wtedy rozpoczynamy duszenie, które trwa 10-15 minut.

Po tym czasie dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i pozwalamy dalej gotować potrawę przez 15 minut. Po tym czasie można już raczyć się pyszną azjatycką potrawą, którą podajemy wraz z ryżem.

Koszt: 26 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: 35 minut

Gotowy kurczak w curry
Gotowy kurczak w curry
Gotowy kurczak w curry
Gotowy kurczak w curry
Gotowy kurczak w curry
Gotowy kurczak w curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *