Zupa krem z pasternaku i jabłek

Czas zakończyć erę pasternaku z minionego sezonu w mojej spiżarni. Świetnym rozwiązaniem na to będzie przygotowanie zupy kremowej z pasternaku i jabłek. Nie jest to klasyczna zupa krem, bowiem dodajemy do niej mleko kokosowe i pastę curry.

Ponadto kolendra i kmin rzymski w kremie zapewnią nam wspaniałą podróż kulinarną. Moja propozycja to mieszanka kuchni polskiej, która znana jest z bogactwa zup, ze wspaniałą kuchnią azjatycką, w której bez curry się nie obędzie.

Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne.

Film


Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek

500-600 g pasternaku
1 l bulionu
pasta curry
150 g mleka kokosowego
3 jabłka szara reneta
1 średni ziemniak
cebula
kmin rzymski mielony
pieprz i sól
kolendra
olej do smażenia

Przepis – zupa krem z pasternaku i jabłek

Pasternak, jabłka, ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garna wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy pasternak, jabłka i ziemniaka. Następnie całość zalewamy bulionem.

Całość zagotowujemy i trzymamy na „wolnym ogniu” 30 minut.

po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, kmin rzymski i kolendrę. Gotujemy jeszcze przez pięć minut.

Nasza zupę ściągamy z ognia i zaczynamy blendować. Gotowe.

Krem powinniśmy przystroić plasterkami dowolnego jabłka i odrobiną kolendry.

Bon Apetit!

Koszt: 25 zł (porcja dla czterech osób)
Przygotowanie: 60 minut

Zupa krem z pasternaku i jabłek
Zupa krem z pasternaku i jabłek
Zupa krem z pasternaku i jabłek
Zupa krem z pasternaku i jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *