Likier rabarbarowy

W moim ogrodzie wyrósł okazały rabarbar. Oczywiście mógłbym z niego zrobić ciasto rabarbarowiec. Tylko po co? Wolę z tego kwaśnej rośliny przyrządzić coś co będzie sprawiało, że do mojego domu będą chętniej zaglądać goście – to likier rabarbarowy.

Trunek jest słodki i zarazem kwaśny do tego o mocy ok. 20 proc. Warto zapamiętać ten przepis, bowiem takie likiery są na wagę złota.

Zatem do dzieła!

Polecam wam także moją kanapkę nowojorską. Na pewno wam zasmakuje.

Film


Składniki – likier rabarbarowy

600 g rabarbaru
200 ml wódki
250 g cukru brązowego
laska wanilii
cytryna

Przepis na likier rabarbarowy

Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, by rabarbar puścił sok. Można też zostawić rabarbar na całą noc.

Następnie wstawiamy na ogień rabarbar i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.

Nasz rabarbar przecedzamy na sitku. Uzyskany sok przelewamy do butelki. Możemy do soku dodać odrobinę ugotowanego rabarbaru, dla lepszego efektu oryginalności.

Do butelki wlewamy ulubioną wódkę, mieszamy i częstujemy gości.

Na zdrowie!

Koszt: 34 zł (wychodzi 0,5 l)
Przygotowanie: 80 minut

Likier rabarbarowy
Likier rabarbarowy
Likier rabarbarowy
Likier rabarbarowy
Likier rabarbarowy
Likier rabarbarowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *