Truskawki w kokilkach z kruszonką

Czas na coś naprawdę sezonowego – truskawki. Na ten owoc czeka się cały rok, można z niego przygotować wiele przebojowych ciast, czy deserów.

Ja tym razem proponuje truskawkowe „uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek.

Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach na ciepło, czy zimno robi wrażenie i przede wszystkim smakuje.

Do dzieła!

Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi.

Film


Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką

kilogram truskawek
200 g cukru brązowego
cztery łyżeczki bułki tartej

Kruszonka:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g miękkiego masła
ewentualnie lukier

Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką

Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą wcześniej dodajemy nieco oleju (najlepiej kokosowego). Truskawki smażymy aż puszczą sok, należy uważać, by ich nie rozgotować, muszą zachować kolor i pierwotne kształty.

Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka.

Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru .

Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób – truskawki po 7,50 zł/kg)
Przygotowanie: 40 minut

Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką
Truskawki w kokilkach z kruszonką

Zobaczcie też jak zrobić jabłka w kokilkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *