Przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego

Domowy pasztet to zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych wyrobów wędliniarskich. Jest wyjątkowo aromatyczny, zdrowy i smaczny, a także – wbrew powszechnej opinii – bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na doskonały pasztet z cukinii i mięsa mielonego, który idealnie sprawdzi się do kanapek!

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego – przepis

Składniki:

– 0,5kg mięsa mielonego z łopatki
– 1kg cukinii
– 4 jaja kurze
– 1 duża cebula
– bułka tarta
– olej
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra

1. Zetrzyj cukinie na tarce, dodaj przyprawy (sól i pieprz) oraz pozostaw na sitku, by obciekła z nadmiaru wody.

2. Mięso wymieszaj z resztą przypraw, dodaj jajka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dobrze odciśnij cukinię z nadmiaru wody i połącz z mięsem. Dokładnie wymieszaj dodając 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp dno bułką tartą i przełóż farsz, dokładnie go dociskając do brytfanki. Wierzchnią część pasztetu posyp niewielką ilością bułki tartej, dzięki czemu po upieczeniu zyska on chrupiącą skórkę. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Pasztet podawać możesz ze świeżym pieczywem, a także pokrojony w kostkę z dodatkiem odrobiny świeżo przygotowanego, domowego majonezu i niewielką ilością drobno posiekanego, zielonego szczypiorku.

Cukinia – dlaczego warto ją jeść?

Pasztet z cukinii i mięsa mielonego jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Regularne spożywanie cukinii ma ogromny, pozytywny wpływ na ludzki organizm. Warzywo to jest świetnym źródłem żelaza, dlatego polecane jest osobom, które borykają się z anemią. Ze względu na dużą ilość zawartej witaminy K, cukinia wykazuje dobroczynny wpływ również u osób, które mają problem z krzepliwością krwi. Cukinia bogata jest także w magnez i potas, które wpływają na układ nerwowy i regulują ciśnienie krwi.

Cukinia to warzywo lekkostrawne i dietetyczne. Zawiera dużą ilość błonnika, który reguluje procesy trawienne, zbawiennie wpływa na stan jelit i może pomóc osobom, które mają problem z przewlekłymi zaparciami. Duża ilość witaminy C doskonale wzmacnia odporność, wpływa na stan kości i zębów, a także pomaga w zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Cukinia jest również świetnym źródłem witaminy B1 (tiaminy), która pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pomaga w redukcji objawów zmęczenia i przewlekłego stresu.