Kurczak po kubańsku

Tak mi się kubańska kuchnia spodobała, że postanowiłem „zostać” przy niej dłużej. Przygotowałem pyszny przepis: kurczak po kubańsku. Do dzieła!

Kuba, choć to kraj będący nieco za żelazną kurtyną, to jest pełen smaków, a szczególnie tych egzotycznych, rzadko spotykanych na polskich stołach. Połączenie aromatycznych papryk z cytrusami jest tam na porządku dziennym. Tak samo jest w mojej potrawie.

Połączenie limonki, pomarańczy i wspomnianej już papryki jest naprawde niepowtarzalne. Ostrość smaku nadaje ogromna ilość czosnku, który pod wpływem wysokiej temperatury przegryza się z cytrusami.

Do przygotowania naszej potrawy jest potrzebny blender. Gdyby brakowało go w twojej kuchni zajrzyj tutaj, znajdziesz tam niedrogie i sprawdzone urządzenie.

Dobrze, zatem zabieramy się do pracy.

Możecie też spróbować mojego kurczaka w sezamie, albo po prostu sięgnijcie po kurczaka w curry.

Zobacz mój film z przygotowania kurczaka



 

Składniki – Kurczak po kubańsku

8 pałek z kurczaka
1 limonka
pół pomarańczy
9 ząbków czosnku
pół papryki
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
oliwa lub olej
świeża kolendra
pół łyżeczki pieprzu i soli

Przepis – Kurczak po kubańsku

Przygotowanie kurczaka zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Nasze pałki wkładamy do patelni, brytfanny lub szkła żaroodpornego.

Zabieramy się za marynatę. Do blendera wrzucamy czosnek i paprykę. Dodajemy sok z połówki pomarańczy i jednej limonki. Dorzucamy do naszej mieszaniny przyprawy – kumin, pieprz i sól. Do tego dochodzi także oliwa.

Możemy też do blendera wrzucić świeżą kolendrę. Ja tego nie robię, bo dodaję ją do kurczaka na koniec – po upieczeniu.

Zawartość blendera dokładnie miksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia.

Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem. Z tym, że przed włożeniem jego do naczynia wykrawamy kręgosłup. Nacinamy korpus z jednej i drugiej strony kręgosłupa.

Koszt: 19 zł dla trzech osób
Przygotowanie: 60 minut

Kurczak po kubańsku
Kurczak po kubańsku
Kurczak po kubańsku
Kurczak po kubańsku
Kurczak po kubańsku
Kurczak po kubańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *