Wołowina po mongolsku

Choć potrawa nazywa się wołowina po mongolsku, to nie jest w rzeczywistości przepisem z kuchni mongolskiej. To danie podawane jest w chińsko-amerykańskich restauracjach za wielką wodą. Mimo to przepis wart jest wypróbowania.

Wołowina po mongolsku łączy w sobie smaki z Azji z nutą amerykańskiej kuchni. Sos sojowy w potrawie charakterystyczny jest dla Dalekiego Wschodu. Natomiast mąka kukurydziana to zdecydowanie składnik amerykańskiej kuchni.

Zaletą tego dania jest czas przygotowania. Pierwszy raz ten przepis robiłem w maksymalnie 30 minut. Teraz jestem w stanie go zrobić w 20 minut.

Do przygotowania naszej potrawy jest potrzebny wok, albo garnek ceramiczny. Gdyby brakowało ich w twojej kuchni zajrzyj tutaj, znajdziesz tam niedrogie i sprawdzone urządzenia.

Dobrze, zatem zabieramy się do pracy.

Możecie też spróbować mojego dawnego, ale bardzo popularnego przepisu na stek z rostbefu.

Zobacz mój film z przygotowania wołowiny


Składniki – Wołowina po mongolsku

400-500 g wołowiny (rostbefu)
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżki tartego świeżego imbiru
starty ząbek czosnku
150 ml sosu sojowego
150 g brązowego cukru
150 ml oleju
200 ml wody
szczypior

Przepis – Wołowina po mongolsku

Wołowinę myjemy i kroimy w bardzo cienkie paseczki (grubość max 0,5 cm). Jeśli mamy problemy z pokrojeniem tak cienko wołowiny wrzućmy ją do zamrażarki na godzinę. Wtedy jej pokrojenie nie będzie stanowiło problemu.

Pokrojoną wołowinę obtaczamy w mące kukurydzianej. Nie solimy, ani nie pieprzymy wołowiny. Wykorzystajmy do tego celu pojemnik z zamykanym wieczkiem. Wkładamy tam naszą pokrojoną wołowinę, po czym wsypujemy mąkę. Pojemnik zamykamy i energicznymi ruchami potrząsamy pojemnikiem. Gotowe.

Wołowinę wrzucamy do woka z rozgrzanym olejem. Wołowinę smażymy na dużym ogniu 5-6 minut od czasu do czasu przewracając ją. Jeśli mamy dużo wołowiny – więcej niż 500 g to podzielmy jej smażenie na dwie patelnie.

Wołowinę ściągamy z patelni i zabieramy się za sos od smażenie imbiru i czosnku. Po chwili wlewamy do nich sos sojowy i wodę. Gdy wszystko zacznie się nam gotować wrzucamy cukier. Całość musi mieć jednolitą konsystencję.

Do sosu dodajemy usmażoną wołowinę. Całość redukujemy wedle uznania. Voilà!

Generalnie wołowinę po mongolsku podaje się do miseczki – na wyłożony wcześniej ryż. Nie ma też problemu jeśli połączymy je z naszymi ziemniakami.

Koszt: 29 zł dla trzech osób
Przygotowanie: 30 minut

 

Wołowina po mongolsku
Wołowina po mongolsku
Wołowina po mongolsku
Wołowina po mongolsku
Wołowina po mongolsku
Wołowina po mongolsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *