Kanapka sloppy Joe

Wiem jak uwielbiacie kanapki, a szczególnie te z wołowiną. W takim razie zobaczcie jak w moim wykonaniu powstaje kanapka sloppy Joe.

Czas na kuchnię amerykańską. Tym razem zdradzę wam przepis na przygotowanie kanapki sloppy Joe. Skąd zatem nazwa sloppy Joe? We wczesnych latach XX wieku amerykańskie książki kucharskie oferowały wiele receptur typu sloppy Joe, ale przechodziły one w różne nazwy. Na przykład: toasted deviled hamburger, hamburger a la Creole, czy po prostu kanapka z mięsem.

„Sloppy” to w tłumaczeniu na język polski „niechlujny”, „zaniedbany”, czy „niestaranny”. „Joe” natomiast to imię kucharza, który przygotowywał takie „niestaranne” kanapki w latach 30 w mieście Sioux City w stanie Iowa.

Ostatecznie i oficjalnie zbitka „Sloppy Joe” pojawiła się w jednej z reklam restauracji – w gazecie pn. Coshocton Tribune w latach 40 ubiegłego wieku. Reklamowa ona właśnie kanapkę sloppy Joe, którą postanowiłem zrobić.

Pamiętajcie. Kanapka sloppy Joe ma być prosta, nie zawierać elementów upiększających wtedy jest własnie sloppy. Do przygotowania kanapki przyda wam się duża patelnia typu wok. Tutaj możesz znaleźć kilka fajnych patelni tego typu. 

Historię mamy za sobą, czas zabrać się za gotowanie. Jeszcze jedno. Możecie też spróbować nieco inną kanapkę z moich przepisów – kanapkę kubańską, a także kanapkę nowojorską.

Zobacz mój film z przygotowania kanapki


Składniki – kanapka sloppy Joe

400 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 papryka
200 ml keczupu
1 łyżka musztardy
szklanka wody
kilka plastrów sera tostowego
bułki pszenne
sos worcestershire – tu do kupienia
kumin, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól

Przepis – kanapka sloppy Joe

Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia w kostki cebuli i papryki. Natomiast ser tostowy wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by łatwiej było go nam wydobyć z folii.

Patelnię wstawiamy na ogień i dodajemy odrobinę oliwy – ja używam oleju kokosowego w sprayu.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mieloną wołowinę. Smażymy do chwili, gdy zniknie surowe – czerwone mięso.

Następnie na patelnię wrzucamy kumin, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, a także sos worcestershire. Po wymieszaniu mięsa z przyprawami dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebule.

Po chwili dodajemy też keczup i musztardę. Całość lekko gotujemy po czym dodajemy szklankę wody. Teraz najważniejszy moment w naszym przepisie. Tak długo gotujemy naszą mieszankę aż cała woda odparuje, a nasz farsz będzie miał w miarę gęstą konsystencję. Może nam to zająć nawet 20 minut. Cały czas należy mieszać nasz farsz, by się nie przypalił.

Po ugotowaniu wołowinę kładziemy na bułkę pszenną, na którą wcześniej wykładamy ser tostowy. I to by było na tyle. Smacznego.

Na koniec mała sugestia. Jeśli macie ochotę możecie wysmarować bułkę masłem od środka i podsmażyć ją na patelni. Będzie wtedy bardziej krucha i delikatna w smaku.

Koszt: 21 zł
Przygotowanie: 30 minut

Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe
Kanapka sloppy Joe

Dodaj swój

  1. Zuza napisał(a):

    Kubańska przetestowana, ale tą też muszę! Luby uwielbia takie „cięższe” żarełko. Sobotnie śniadanie dla Niego mam z głowy, dziękuję 😀

  2. Mr Robot napisał(a):

    Pora obiadowa właśnie, aż mi ślinka cieknie 😅😅😅 mniam mniam 😳

  3. Kasia napisał(a):

    Zawsze mnie zastanawia, jak też ludzie to jedza?
    Bałagan chyba jest magiczny w całej najbliższej okolicy…
    Ale i wyglada tak smaczne, że chyba warto.
    🙂

  4. D3-35 napisał(a):

    A skąd takie bułki?

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Ja je kupuję w małej piekarni, ale zamiast niej możesz kupić zwykłe bułki na hamburgera, czy też nawet w tosty, albo zwykły chleb 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *