Tapas z anchois

Od mojej przyjaciółki, która odwiedziła niedawno Mediolan dostałem niewielki słoiczek  filetów z serdeli – anchois. Wpadłem na pomysł zrobienia tapas z anchois, camembert i karmelizowaną cebulą. Zobaczcie koniecznie ten prosty imprezowy przepis.

Po amerykańskich wojażach kulinarnych przyszedł czas na powrót do Europy. Moja przyjaciółka w sierpniu odwiedziła Mediolan. Z podróży przywiozła dwie małe niespodzianki. Pierwsze to oliwa truflowa (do niej wrócę za jakiś czas na blogu), a druga to słoiczek anchois a w zasadzie „alice”, bo przecież to jest także włoski produkt. I nim dzisiaj się zajmę.

Anchois to zazwyczaj filety z sardynek lub z serdeli. W polskich kuchniach tego rodzaju mięso ryby nie cieszy się powodzeniem. Problemem jest chyba jego smak. Dlaczego? Ryba jest tłusta, a do tego mocno zasolona. W domach nad Wisłą objadamy się raczej świeżymi rybami – smażonymi. Lubimy też ryby w zalewach lub wędzone. Nie doceniamy anchois.

W anchois znajdziemy witaminę A, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, poprawia widzenie oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina PP przyspiesza przemianę materii. Anchois zawierają sporo łatwo przyswajalnych aminokwasów. Szczególnie cenna jest leucyna, lizyna i arganina. Leucyna przyspiesza rozrost masy mięśniowej, lizyna ma działanie antynowotworowe, a arganina stymuluje hormon wzrostu i odporność. Kwasy wchodzące w skład sardelek wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego.

Nie polecam nikomu jedzenia anchois sautè. To najlepszy krok, by zniechęcić się do tego typu przetworu. Zabieramy się za tapas z anchois – przepis, który przekona was do słonej rybu.

Polecam także moje inne przepisy rybne – kanapka z tuńczykiem, a także sałatka śledziowa z granatem.

Zobacz mój film z przygotowania tapas


Składniki – Tapas z anchois

80-100 g anchois – tutaj je znajdziecie 
1 cebula czerwona
pół bagietki
2 łyżki masła
ser camembert
2 łyżki miodu
dwie łyżki octu balsamicznego
pieprz czarny i sól

Przepis – Tapas z anchois

Przygotowanie naszej przystawki zaczynamy od rozgrzania patelni. Wrzucamy na nią jedną łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści na patelnię kładziemy pokrojone pod kątem kromki bagietki. Smażymy je aż się lekko zarumienią, po czym ściągamy je z ognia.

Teraz robimy cebulkę na słodko. Na patelnię wrzucamy kolejną łyżkę masła. Gdy się rozpuści wrzucamy tam czerwoną cebulę. Ta również musi się zarumienić, wtedy dodajemy do niej miód i ocet balsamiczny. Całość redukujemy do gęstej konsystencji.

Teraz przechodzimy do układania naszego tapas. Na kromkę bagietki kładziemy plaster sera camembert. Następnie układamy naszą podsmażoną cebulkę i anchois. Gotowe.

Do naszego tapas z anchois możemy podać czerwone wino.

Koszt: 22 zł (6 kanapek)
Przygotowanie: 30 minut

Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois
Tapas z anchois

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *