Schab z jabłkami

Jesień zawsze mi się kojarzy z jabłkami. Tradycyjnie w naszych domach jest ich wtedy najwięcej. Postanowiłem więc wykorzystać ten owoc i przygotować dla was schab z jabłkami w sosie śmietanowym.

Nie będę się rozwodził o zaletach jabłek. Wspomnę tylko o tej najważniejszej. Jabłka są powszechnie dostępne. Nie ma sklepu spożywczego, w którym nie dostaniemy tych owoców. Dlaczego zatem z nich częściej nie korzystać? Mam nadzieję, że ten przepis was do tego przekona.

Sięgamy w tym celu po przepis z północnej Francji, gdzie jest mnóstwo jabłek i cydru, bo również i ten ostatni produkt nadaje nietuzinkowy charakter naszej potrawie. Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to napój alkoholowy, powstały z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek.

Jeśli nigdy nie próbowaliście cydru, to zaznaczę, że wyróżnia się on świeżym aromatem i lekko słodkawym, orzeźwiającym smakiem. Doskonale gasi pragnienie, a dzięki niewielkiej zawartości alkoholu można pić go bez obaw.

Dobrze, zatem bierzemy się za schab z jabłkami. Warto mieć głęboką patelnię do tego przepisu, a taką jak tutaj.

Jeśli szukacie więcej przepisów z jabłkiem lub cydrem w roli głównej, musicie wypróbować cydrowy sos do sałatek lub deser, czyli jabłka pod pierzynką z croissantów.

Zobacz mój film z przygotowania schabu


Składniki – Schab z jabłkami

200-300 g schabu w plastrach
2 jabłka twarde (obrane i w ćwiartkach)
200 ml cydru
1 średnia cebula
100 g orzechów włoskich lub pecan
50 g masła
150 ml śmietany 30%
oliwa do smażenia
sól i pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis – Schab z jabłkami

Zaczynamy od rozgrzania patelni, najlepiej by był to wok. Wrzucamy na nią nasze orzechy i podpiekamy je. Nie za mocno. Po zdjęciu z patelni siekamy je drobno. Przydadzą się do sosu.

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go. W tym czasie nasz schab w plastrach (maksymalnie 1 cm grubości) solimy i pieprzymy. Możemy też wcześniej schab moczyć 30 minut w mleku, będzie jeszcze bardziej delikatny po usmażeniu. Schab smażymy z każdej strony 3-5 minut (w zależności od grubości).

Schab zdejmujemy z ognia. Patelnie czyścimy z oliwy i zastępujemy ją masłem. Gdy masło się rozpuści wrzucamy na niego cebulę w piórkach i pocięte w plastry jabłka. Następnie całość zalewamy cydrem. Gdy ten zacznie wrzeć po chwili dodajemy pietruszkę i śmietanę. Zaczynamy redukować nasz sos. W trakcie dodajemy usmażone schaby. Pod koniec dodajemy także nasze orzechy.

Możemy nasz schab podawać z ryżem, do puree, bądź gotowanych całych ziemniaków. Próbujcie u siebie w domu.

Koszt: 23 zł (dla 3 osób)
Przygotowanie: 30 minut

Schab z jabłkami
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami

Dodaj swój

  1. Zuza napisał(a):

    pysznie 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      No jabłka podane w wytrawnej wersji smakują tak bardzo wspaniale 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *