Przepis na schab z jabłkami

Schab tradycją naszych stołów

Kruchy, soczysty i aromatyczny kąsek schabu zadowoli każdego smakosza wieprzowiny. Kuchnia polska bardzo ceni sobie ten kawałek mięsa, który często gości na stołach, zwłaszcza podczas świąt, chociaż można go podawać na dowolną okazję.

Sposoby przyrządzenia schabu

Nie ma jednego sposobu na przyrządzenie idealnego schabu. Zapewne ile kucharek, tyle różnych możliwości podawania go. I tak na przykład schab może być przygotowany w piekarniku, na patelni lub może być duszony. Może być przyrządzany jako tradycyjny kotlet schabowy w panierce, jako roladki czy jako cały kawałek mięsa.

Schab przyrządza się także z różnymi dodatkami. Do popularnych propozycji podania schabu należy zaliczyć:

  • kotlety schabowe;
  • schab w sosie własnym;
  • schab ze śliwkami;
  • roladki z boczkiem;
  • schab z ziołami;
  • schab marynowany w musztardzie;
  • schab po cygańsku;
  • schab po warszawsku;
  • schab w galarecie;
  • schab serowo-ziołowy;
  • schab pieczony z żurawiną;

Przepis na schab z jabłkami

Jednym z klasycznych pomysłów na podanie schabu jest jego połączenie z jabłkami. Mięso to świetnie komponuje się ze słodkimi smakami, a pomysł ten sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale także na obiad niedzielny. Chcąc urozmaicić nieco smak naszego dania możemy wybrać schab wędzony charakteryzujący się aromatycznym zapachem i wyrazistym smakiem.

Składniki potrzebne do przyrządzenia schabu z jabłkami

Do wykonania dania potrzebujemy:

  • około kilogram schabu bez kości;
  • 3 jabłka, najlepiej szarą renetę;
  • 4 ząbki czosnku;
  • majeranek;
  • tymianek;
  • rozmaryn;
  • papryka słodka;
  • papryka ostra;
  • sok z połowy cytryny;
  • szklanka bulionu;
  • 0,25 szklanki białego wina;
  • świeżo mielony pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Należy umyć i osuszyć mięso, natrzeć pieprzem, solą, papryką, majerankiem, rozmarynem i tymiankiem;
  2. Schab naciąć w odstępach 1 cm, nie należy ich jednak przecinać do końca; warto także w tych nacięciach dodać przypraw;
  3. jabłka umyć, pokroić w 1 cm plasterki, skropić sokiem cytrynowych i poprzekładać fragmenty schabu;
  4. Cały schab ścisnąć ze sobą i związać sznurkiem spożywczym;
  5. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym;
  6. Polać olejem, białym winem, bulionem i umieścić w piekarniku;
  7. Piec około 1 godzinę w 180 st. C.

Gotowy schab najlepiej podawać z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniaczkami, które można upiec razem ze schabem. Danie to świetnie się prezentuje. Dodatkiem pasującym do tego dania są buraczki, surówka, karmelizowana cebulka lub gotowana marchewka. Danie można serwować z dodatkiem sosu pieczeniowego. Schab z jabłkami smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.