Kanapka filadelfijska z wołowiną

Czas na pyszną propozycję znad wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Zobaczcie jak powstaje kanapka filadelfijska. To bogaty smak wołowiny z serem zamknięty w bagietce.

Kanapka została wymyślona prawdopodobnie w latach 30 ubiegłego wieku przez braci Pat i Harry Olivieri w restauracji Pat’s King of Steaks. Inni jednak twierdzą, że historia kanapki sięga aż lat 70 XIX wieku. Ale tu nie jest ważna historia a smak.

Kanapka filadelfijska to kanapka pochodząca z Filadelfii, podawana jest w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony.

Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sosów, dipów i innych wzmacniaczy smaku. Macie czuć bogaty smak wołowiny pod podniebieniem, a nie na przykład majonez.

Zabieramy się do pracy, ale zanim to zrobimy podkreślę, że przyda się do przygotowaniu kanapki jeszcze wok. Gdybyście nie mieli takiego urządzenia, zobaczcie tutaj moją propozycję.

Polecam wam też mój inny przepis na kanapki – kanapkę kubańską rodem z Florydy, albo kanapkę nowojorską ala reuben.

Zobacz mój film z przygotowania kanapki


Składniki – kanapka filadelfijska

450 g wołowiny – rostbef
pół papryki
średnia cebula
dwie pieczarki
2 bagietki
200 g tartego sera mimolette
sos worcestershire – zobacz tutaj o jaki sos chodzi
dwa ogórki kiszone
sól i pieprz

Przepis – kanapka filadelfijska

Zaczynamy od krojenia wołowiny na podłużne cienkie fragmenty, wręcz nawet na strzępy. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Pieczarki natomiast kroimy na nieduże plasterki.

Rozgrzewamy patelnię, na którą wrzucamy wołowinę. Gdy ta zacznie się ścinać solimy ją i pieprzymy. W międzyczasie kroimy bułkę – odkrawamy piętki i niewielki fragment z góry. Następnie dzielimy bułkę na dwie części. Całość krojenia pokazana jest na moim filmie. Warto to zobaczyć.

Do wołowiny dodajemy posiekane warzywa i pieczarki. Następnie dodajemy dwie łyżki stołowe sosu worcestershire. Całość smazymy do momentu aż papryka i cebula będa miękkie, co wiecej w miedzyczasie możemy wlać wody na patelnię, warzywa nasze szybciej zmiękną a woda i tak odparuje z patelni

Gdy warzywa będa miękie dodajemy do całości nasz tarty ser. Smażymy całość do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać. Gotowe.

Nasz wspaniały farsz dodajemy do bułki. Na tak przygotowaną kanapkę mozemy dodać ogórki kiszone.

Smacznego.

Koszt: 22 zł (za dwie kanapki)
Przygotowanie: 35 minut

Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *