Kanapka filadelfijska z wo艂owin膮

Czas na pyszn膮 propozycj臋 znad wschodniego wybrze偶a Stan贸w Zjednoczonych. Zobaczcie jak powstaje kanapka filadelfijska. To bogaty smak wo艂owiny z serem zamkni臋ty w bagietce.

Kanapka zosta艂a wymy艣lona prawdopodobnie w latach 30 ubieg艂ego wieku przez braci Pat i Harry Olivieri w restauracji Pat鈥檚 King of Steaks. Inni jednak twierdz膮, 偶e historia kanapki si臋ga a偶 lat 70 XIX wieku. Ale tu nie jest wa偶na historia a smak.

Kanapka filadelfijska to kanapka pochodz膮ca z Filadelfii, podawana jest w pod艂u偶nej bu艂ce pszennej. Sk艂ada si臋 g艂贸wnie z cienko pokrojonych kawa艂k贸w wo艂owiny wymieszanych z serem, podsma偶onej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu doda艂em te偶 pieczarki i og贸rek kiszony.

Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sos贸w, dip贸w i innych wzmacniaczy smaku. Macie czu膰 bogaty smak wo艂owiny pod podniebieniem, a nie na przyk艂ad majonez.

Zabieramy si臋 do pracy, ale zanim to zrobimy podkre艣l臋, 偶e przyda si臋 do przygotowaniu kanapki jeszcze wok. Gdyby艣cie nie mieli takiego urz膮dzenia, zobaczcie tutaj moj膮 propozycj臋.

Polecam wam te偶 m贸j inny przepis na kanapki – kanapk臋 kuba艅sk膮 rodem z Florydy, albo kanapk臋 nowojorsk膮 ala reuben.

Zobacz m贸j film z przygotowania kanapki


Sk艂adniki – kanapka filadelfijska

450 g wo艂owiny – rostbef
p贸艂 papryki
艣rednia cebula
dwie pieczarki
2 bagietki
200 g tartego sera mimolette
sos worcestershire – zobacz tutaj o jaki sos chodzi
dwa og贸rki kiszone
s贸l i pieprz

Przepis – kanapka filadelfijska

Zaczynamy od krojenia wo艂owiny na pod艂u偶ne cienkie fragmenty, wr臋cz nawet na strz臋py. Papryk臋 kroimy w paski, a cebul臋 w pi贸rka. Pieczarki natomiast kroimy na niedu偶e plasterki.

Rozgrzewamy patelni臋, na kt贸r膮 wrzucamy wo艂owin臋. Gdy ta zacznie si臋 艣cina膰 solimy j膮 i pieprzymy. W mi臋dzyczasie kroimy bu艂k臋 – odkrawamy pi臋tki i niewielki fragment z g贸ry. Nast臋pnie dzielimy bu艂k臋 na dwie cz臋艣ci. Ca艂o艣膰 krojenia pokazana jest na moim filmie. Warto to zobaczy膰.

Do wo艂owiny dodajemy posiekane warzywa i pieczarki. Nast臋pnie dodajemy dwie 艂y偶ki sto艂owe sosu worcestershire. Ca艂o艣膰 smazymy do momentu a偶 papryka i cebula b臋da mi臋kkie, co wiecej w miedzyczasie mo偶emy wla膰 wody na patelni臋, warzywa nasze szybciej zmi臋kn膮 a woda i tak odparuje z patelni

Gdy warzywa b臋da mi臋kie dodajemy do ca艂o艣ci nasz tarty ser. Sma偶ymy ca艂o艣膰 do momentu a偶 ser zacznie si臋 rozpuszcza膰. Gotowe.

Nasz wspania艂y farsz dodajemy do bu艂ki. Na tak przygotowan膮 kanapk臋 mozemy doda膰 og贸rki kiszone.

Smacznego.

Koszt: 22 z艂 (za dwie kanapki)
Przygotowanie: 35 minut

Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska
Kanapka filadelfijska

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *