Śledzie po kaszubsku 🐟🐟

Wreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny przepis na sylwestra.

Kaszuby to jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce. Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz.

Potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym elementem tego regionu. Duże ilości ryb zasalane są w beczkach na zimę na postne dni. Natomiast wyjęte z solanki, dobrze wymoczone smakują jak świeże.

Śledzie po kaszubsku bazują właśnie na zasolonej rybie – śledziu. Mam nadzieję, że nie możecie się doczekać ich smaku

Polecam wam też moje inne przepisy z rybami w roli głównej, czyli sałatkę z tuńczykiem i fasolą. Możecie także wypróbować tapas z anchois.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi


Składniki – Śledzie po kaszubsku

10 śledziowych matiasów
2 duże cebule
200 ml oleju
4 łyżki cukru
do 100 g suszonych śliwek  – możesz spróbować śliwek bio
łyżeczka majeranku
6-7 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
250 g przecieru pomidorowego
pół łyżeczki chilli – tu jest wyśmienita przyprawa
sól i pieprz

Przepis – Śledzie po kaszubsku

Nasz przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi. Na 3 godziny wkładamy je do wody, co godzinę ją zmieniamy. Po tym czasie płaty śledziowe kroimy w paski, a cebulę w piórka. Natomiast każdą śliwkę suszoną dzielimy na cztery części.

Rozgrzewamy patelnię z ok. 50 ml oleju. i wrzucamy cebulę. Gdy ta zacznie się dobrze smażyć dorzucamy do niej nasz cukier. Chwilę potem dodajemy przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek.

Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Na koniec dolewamy pozostały olej.

Sos zanim dodamy do śledzi musi być zimny. Gdy już dodamy go należy dobrze całość wymieszać.

Co ważne, śledzie w sosie powinny się przegryźć minimum dwa dni, a najmniej jeden dzień. Dlatego warto je zrobić szybciej.

To wszystko, życzę wam smacznego.

Koszt: 24 zł
Przygotowanie: 30 minut

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

zBLOGowani.pl

1 Komentarz Dodaj swój

  1. Zuza napisał(a):

    mniam, same pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *