Ryba po grecku

Idą święta więc to najlepszy czas na sprawdzony przepis – ryba po grecku. Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie.

Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni.

Zapytacie: „z jakiej ryby przygotowują wspomnianą potrawę?” Mam swoje dwa sprawdzone typy. Pierwszy to filet z mintaja. Dlaczego? Nie ma ości, więc smakosze tej ryby nie muszą się martwić, że coś im stanie w gardle. Ta ryba jest świetna do na sylwestra. Mają jednak jedną wadę, jej smak nie jest bogaty.

Drugi mój typ to filet z dorsza. To wersja, dla tych którzy wybierają po ryby z Bałtyku. Jest przy tym sporo ości, ale za to smak jest niepowtarzalny, o wiele więcej niż przy mintaju. Zatem wybór należy do was.

Ja do przepisu oczywiście wybrałem mintaja. Zabieramy się zatem do pracy. Przepis wymaga średnich umiejętności w kuchni, bowiem dzieje się bardzo dużo. Warto jednak mieć w domu głęboką patelnię, gdybyście takiej szukali to znajdziecie ją tutaj. Polecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu.

Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku, a także śledzie w granatach z sosem koperkowym.

Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku


Składniki – ryba po grecku

  • 8-10 filetów z mintaja
  • 2 marchewki, pietruszka i pół selera
  • 2 duże cebule
  • 200 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka majeranku
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 świeżych listków laurowych
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • szczypta chilli, sól i pieprz

Przepis – ryba po grecku

2 marchewki, pietruszkę i pół selera tarkujemy na tarce. Po czym całość wrzucamy do wrzącej wody, by nieco warzywa zmiękczyć. Woda nie powinna być solona. Gotujemy całość maksymalnie 15 minut. Odcedzamy i studzimy.

Zabieramy się za rybę. Czyścimy ją i kroimy na 3 cm kawałki. Jeśli ryba się nam rozwala, nic nie szkodzi. Kawałki będa mniejesze. Następnie pokrojone filety solimy i pieprzymy z obu stron. Każdy z kawałków ryby dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W sumie do smażenia zużyjemy 150 ml oleju. Każdy z kawałków Smażymy do 5 minut z obu stron.

Usmażone kawałki ryby rozkładamy na dnie naczynia – w moim przypadku jest to szkło żarodoporne.

Zabieramy się za nasz sos. Cebulkę kroimy w piórka i smażymy dodając soli i pieprzu. Po chwili dorzucamy dwie łyżki cukru. Gdy cukier i cebulka zaczną się lekko zabarwiać na brązowo dodajemy przyprawy. Do patelni dosypujemy łyżeczkę majeranku, 6-7 ziaren ziela angielskiego, 5 świeżych listków laurowych, a także chilli.

Całość jeszcze chwilę smażymy, po czym dodajemy nasze gotowane warzywa. Po chwili pozostaje nam dodać passatę, keczup i przecier pomidorowy. Całość jeszcze gotujemy do 10 minut doprawiamy solą, pieprzem bądź cukrem.

Na koniec sos wlewamy do naczynia z smażonymi rybami. Pozostawiamy do ostygnięcia. To wszystko, życzę wam smacznego.

Koszt: 31 zł
Przygotowanie: 50 minut

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku

zBLOGowani.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *