Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem

Czas uruchomić kapustę kiszoną, która dojrzewała w spiżarni od lata. Dzisiaj opowiem wam o tym jak przygotować łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem.

Zanim przejdziemy do gotowania kilka ważnych informacji. Jak wyglądają łazanki? Łazanki to doskonale znany w polskiej kuchni makaron w kształcie kwadracików o bokach do 1,5 cm. Bywają też większe odmiany. Łazanki przygotowywane są z mąki pszennej i jajek, a pochodzą z XVI w.

Do kraju nad Wisłą łazanki przywiozła Bona Sforza – włoska żona króla Zygmunta I Starego – wraz z wykwintną włoską kuchnią. Stąd też nazwa łazanki przypomina włoską lasagne. Łazanki są małą wersją wspomnianej włoskiej potrawy.

Wróćmy jednak do czasów współczesnych. Dzisiaj w sklepach łazanki są powszechnie dostępne i żaden kucharz-amator nie powinien mieć problemów z ich zakupem. Do przepisu polecam wam wielokrotnie sprawdzony produkt. Gdyby jednak ktoś chciał samodzielnie zrobić łazanki, wtedy przepis na ich przygotowanie znajdziecie na tym blogu kulinarnym.

Nie ukrywam, że przyda wam się także duża lub głęboka patelnia. Jeśli takiej nie macie może tutaj coś znajdziecie dla siebie. 

Z przepisów polecam wam także zapiekankę ziemniaczaną z czterech składników. Możecie także spróbować mojego przepisu błyskawicznego na zupę pomidorową.

Zobacz mój film z przygotowania łazanek


Składniki – Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem

  • 250 g łazanek – tu możecie zamówić łazanki
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki liścia laurowego
  • pół łyżeczki kminku
  • pieprz i sól

Przepis – Łazanki z boczkiem i kapustą kiszoną

Nasz przepis zaczynamy od ugotowania makaronu, robimy to według przepisu na opakowaniu producenta. Nie zapomnijcie tylko o posoleniu wody do łazanek.

Zabieramy się za kapustę kiszoną. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą tak żeby ją tylko po prostu utopić. Następnie dodajemy przyprawy: trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki liścia laurowego, pół łyżeczki kminku. Całość gotujemy około 30 minut.

Po ugotowaniu kapustę studzimy, odsączamy z wody i siekamy. Następnie zabieramy się za boczek, który kroimy w kostkę, podobnie robimy z cebulą.

Zaczynamy smażenie od wrzucenia boczku na patelnię. Po kilku minutach gdy ten zacznie się brązowić, dodajemy cebulę. Następnie gdy właśnie cebula stanie się lekko brązowa dorzucamy kapustę kiszoną. Możemy dodać trochę oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Na koniec dodajemy ugotowane i jeszcze wszystko razem mieszamy i smażymy przez chwilę.

Koszt: 17 zł
Przygotowanie: 60 minut

Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem
Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *