Śledzie pod pierzyną

Tym razem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja  na stół imprezowy w Sylwestra.  Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną.

Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste naczynie szklane o takie jak tutaj. 

Pamiętajcie, że im mniejsze naczynie do śledzi pod pierzyną tym więcej czasu potrzebujecie na jej przygotowanie. Układanie to najbardziej czasochłonna czynność podczas przygotowania.

Dlaczego wybrałem musztardówki? Nasi goście, ale także bliscy w domu będą dokopywać się kolejnych warstw przekładanych majonezem, by najzwyczajniej dorwać się do położonego na dnie śledzia z cebulką. W przypadku podania naszego przysmaku w misce nasi goście wszystko nakładają na jeden talerz. Nie ma co odkrywać, przechodzimy do najważniejszego elementu – śledzi. Przyjemna praca z łyżeczką, bądź widelcem zostanie wtedy wynagrodzona bogatym smakiem.

Z przepisów polecam wam także śledzie po kaszubsku. Możecie także spróbować mojego przepisu na śledź z granatem. Polecam wam też przepis na kutię podlaską.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi


Składniki – Śledzie pod pierzyną

  • 3 podwójne marynowane płaty śledziowe
  • 3 kartofle
  • 3 marchewki
  • 3 jabłka szara reneta
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cebula
  • 400 ml majonezu
  • sól i pieprz

Przepis – Śledzie pod pierzyną

Przepis zaczynamy od ugotowania na ziemniaków i marchewki. Na twardo natomiast gotujemy jajka. Następnie ziemniaki i marchewkę tarkujemy na dużych oczkach tarki, a jajka na małej. Pozostawiamy w oddzielnych naczyniach.

Filety śledziowe obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też cebulę. Śledzia i cebule następnie łączymy i dodajemy łyżke majonezu. Całość dokładnie mieszamy.

Zabieramy się za układanie kolejno:

  1. śledzie z cebulą
  2. kartofle
  3. majonez
  4. marchew
  5. majonez
  6. jabłka
  7. majonez
  8. jajka

Całość możemy w trakcie układania solić i pieprzyć, ale róbmy to z umiarem.

Koszt: 15 zł
Przygotowanie: 60 minut

śledzie pod pierzyną
śledzie pod pierzyną
śledzie pod pierzyną
śledzie pod pierzyną
śledzie pod pierzyną
śledzie pod pierzyną

Dodaj swój

  1. kulinarna gosia napisał(a):

    Efektownie podane 🙂

    1. KuchennyViral napisał(a):

      Dziękuje bardzo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *