Kutia podlaska 🎅🎅

Kutia podlaska to potrawa, którą miałem okazję posmakować pierwszy raz gdzieś z 15 lat temu, gdy poznałem moją żonę. Jadłem ją wtedy w domu u mojej przyszłej teściowej. 

Moja żona pochodzi z Podlasia i wiele pięknych świątecznych zwyczajów łączy się w naszym domu i naszej kuchni. Od pewnego czasu kutia podlaska jest pozycją obowiązkową. Jej przygotowanie jest proste, a w dodatku zawiera mak, który uwielbiam.

Pamiętajcie, że do naszego przepisu warto mieć już mak zmielony, zaoszczędzi on wam wiele czasu w przygotowaniu nie tylko kutii, ale także innych potraw z maku. Nie ma w tym zakresie dużego wyboru na rynku. Ja polecam mak mielony od tego producenta – tutaj możecie zobaczyć. 

Dodam także dwa zadania w kwestii orzechów, które dodajemy do kutii. Istnieje tutaj spora dowolność. Dodajemy kto co lubi. Ja wybieram orzechy pecan. Są one delikatniejsze w smaku od od orzechów włoski. Nie dodawajcie tylko orzeszków ziemnych, które nic nie mają wspólnego z orzechami.

Z przepisów świątecznych polecam wam także śledzie po kaszubsku. Możecie także spróbować mojego przepisu na śledzie pod pierzyną.

Zobacz mój film z przygotowania kutii


Składniki – Kutia podlaska

Przepis – Kutia podlaska

Przygotowanie przepisu zaczynamy od ugotowania 100 g kaszy pęczak. Trzeba to robić minimum 20 minut. Po odcedzeniu i ostudzeniu wrzucam pęczak do miski.

Zabieramy się za mak. Zalewamy go połową szklanki ciepłej wody . Zmielony mak od razu nabiera wody. Nie dodajmy mleka, bo kutia może nam szybko się zepsuć.

Morele i orzechy siekamy na małe kawałki. Dodajemy do miski. Podobnie robimy z rodzynkami. Jeśli chcemy by były one miękkie możemy je jeszcze sparzyć w gorącej wodzie.

Na koniec dodajemy miód i dokładnie całość mieszamy – do uzyskania jednolitej konsystencji. Niektórzy do kutii, by podkręcić jej smak, dodają olejku arakowego, bądź migdałowego. Możecie wypróbować

Koszt: 26 zł
Przygotowanie: 40 minut

Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska
Kutia podlaska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *