Kapusta z grochem ??

To kolejna z potraw, bez której święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć w moim domu. Stąd kapusta z grochem trafia na mój kulinarny blog.

„Mieszały się ze sobą w tłoku jak groch z kapustą wojewódzkie kontusze, fraki, czamary, granatowe kurty wojskowym krojem…” pisał Stanisław Reymont w powieści historycznej pt. „Rok 1974. Ostatni Sejm”. Zatem i w moim garnku zmieszałem groch z kapustą ;).

Kapustę z grochem przygotowuje tylko raz w roku, czyli na Boże Narodzenie. To bezmięsna tradycyjna potrawa. Niespodzianką dla wielu gospodyń może być fakt, że dodaje do kapusty z grochem także zasmażkę na bazie masła i mąki.

Nie ukrywam, że przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu. Jednak nie zniechęcajcie się, bowiem potrawa zostanie doceniona przez domowników, a szczególnie tych ze starszego pokolenia – babcie, dziadków, wujków i ciocie. Przypomnicie im ich pierwsze wigilię w dawnym rodzinnym domu.

Do przygotowania potrawy będą wam potrzebne garnki. Ja polecam wam ceramiczne. Trudno w nich coś przypalić. Zobaczcie je tutaj.

Polecam wam także inne przepisy na 24 grudnia – śledzie pod pierzyną, śledzie po kaszubsku, a także kutię podlaską.

Zobacz mój film z przygotowania grochu z kapustą


Składniki – Kapusta z grochem

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 400 g grochu łuskanego
  • 2 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • szczypta kminku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

Przepis – Kapusta z grochem

Zaczynamy 12 godzin wcześniej od zamoczeniu grochu w zimnej wodzie. Następnie wymoczony groch gotujemy już w nowej wodzie 20 minut, bez przykrycia. Część wody powinna odparować. Groch powinien być lekko rozgotowany, odcedzamy go.

Obok w kolejnym garnku możemy gotować już kapustę przynajmniej 30 minut z dodatkiem przypraw – ziela angielskiego, kminku, a także liści laurowych. Pod koniec gotowania dodajemy nasz groch. Po chwili wrzucamy jeszcze cukier i majeranek. Całość możemy teraz posolić i popieprzyć wedle uznania.

Następnie smażymy pokrojona w kostkę cebulę. Robimy to do momentu aż się zacznie łapać kolor brązowy. Cebule dodajemy do kapusty i grochu.

Kolejnym krokiem jest zasmażka. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego mąkę. Całość jak zacznie łapać kolor brązowy dodajemy do kapusty i grochu

Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego.

Koszt: 13 zł
Przygotowanie: 70 minut (bez moczenia grochu)

Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *