Śledzie korzenne

Do świąt bożonarodzeniowych coraz bliżej, więc przepisy na śledzie to dobro najchętniej poszukiwane przez gospodynie – czas zatem zdradzić wam recepturę na śledzie korzenne. Zabieramy się do pracy.

Artykuł zawiera lokowanie produktu.

Zacznijmy od tego, że śledzie korzenne nie są gotowe od razu po przygotowaniu. Trzeba odczekać co najmniej jeden lub dwa dni. Do przepisu dodajemy bardzo dużo przypraw, więc nasze śledzie muszą nimi przejść.

Dodam tylko, że w przepisie użyliśmy matiasy od firmy Seko w ramach akcji #Jednazdwunastu.

Do przygotowania śledzi będzie wam potrzebne odpowiednie naczynie szklane. Tutaj możecie zobaczyć moją propozycję. Nasi domownicy i goście będą mogli dzięki szklanemu naczyniu podziwiać całą potrawę.

Jeśli byście szukali jeszcze innych przepisów na śledzie to mam kilka w zanadrzu. Na przykład możecie zrobić sobie śledzie po kaszubsku, albo śledzie pod pierzyną, które są równie smakowite.

Zobacz mój film z przygotowania śledzi



 

Składniki – Śledzie korzenne

  • 400-500 g solonych filetów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 200 ml oleju
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 7 goździków
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g śliwek suszonych
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis – Śledzie korzenne

Przepis zaczynamy od pokrojenia cebulkę w kostkę i śledzi w nie za duże kawałki. Zobaczcie jak to robię na moim filmie.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy liść laurowy, 2 gwiazdki anyżu, 7 goździków. Dodajemy do nich po chwili pieprz i dokładnie mieszamy do momentu aż poczujemy aromat przypraw – około minutę. Następnie dorzucamy łyżeczkę mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczkę mielonego imbiru w proszku i 2 łyżeczki mielonego kardamonu. Całość prażymy na patelni jeszcze kilkanaście sekund.

Bierzemy się za marynatę. Łączymy olej, sok z cytryny, musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. Do całości wrzucamy nasze przyprawy z patelni. Całość dobrze mieszamy.

Śledzie korzenne układamy w miseczce lub słoiczku kolejno:

  • kawałki śledzia
  • cebula
  • migdały, rodzynki i śliwki
  • zalewamy naszym sosem

i znowu kolejna warstwa:

  • kawałki śledzia
  • cebula
  • migdały, rodzynki i śliwki
  • zalewamy naszym sosem

Śledzie na dwa dni odstawiamy do lodówki. Po tym czasie dopiero zachwycamy się ich wspaniałym smakiem.

Koszt: 29 zł
Przygotowanie: 30 minut

Śledzie korzenne
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *